Google-ov preokret: Ako ne sarađujemo sa Huawei, svi gubimo i bezbednost je ugrožena

Google strahuje da će Huawei biti primoran da adaptira Android u hibridnu verziju koja će još lakše moći da se hakuje.

Marko Marković - 10. Jun, 2019.

Novi preokret u odnosu trougla američka vlada-Google-Huawei nastao je kada je kompanija iz SAD uputila apel da joj se dozvoli saradnja sa kineskim gigantom.

Da podsetimo, konflikt je nastao kada je američka administracija zabranila saradnju sa kineskim kompanijama, jer su u njihovim proizvodima videli pretnju po bezbednost svoje zemlje. Međutim, iz Google-a sada tvrde da će zabrana dovesti do još većeg rizika po nacionalnu sigurnost, pošto će Huawei biti primoran da adaptira Google-ov Android u hibridnu verziju koja će još lakše moći da se hakuje.

Iako postoji mogućnost da Huawei napravi svoj operativni sistem i da se potpuno odvoji od Androida, Google strahuje da će Kinezi ipak adaptirati najpopularniji OS na svetu u verziju koja ne uključuje Google Services. To bi značilo da, između ostalog, neće biti dostupan ni Google Play Protect – softver koji je zadužen da automatski traži viruse i sigurnosne rizike. To bi takođe značilo da bi masovno počeo da se koristi softver koji nije prošao rigoroznu kontrolu Google Play Store-a.

Sada, redosled zaključivanja koji je rodio strah je sledeći: Huawei telefoni sa takvom verzijom Androida se prodaju svuda po svetu; njih je mnogo lakše uhakovati; neko iz SAD (ili bilo koje druge zemlje) slučajno pošalje osetljive informacije na takav telefon; svako ko to želi, može da pronađe mnogo načina da ukrade te informacije; bezbednost je ozbiljno narušena.

Da li je ovo početak rešavanja problema ili samo još jedan problem u nizu, ostaje da se vidi.

Kako je Huawei jedan od svetskih lidera po broju prodatih telefona, ali i u razvoju 5G tehnologije, čini se da kompanijama ni na jednoj strani ovaj konflikt ne odgovara, pošto prestanak saradnje može samo da svima smanji profite. Huawei za sada nije pregovarao sa američkom vladom, već čekaju ishod pregovora Google-a. Pošto licenca koju Huawei ima za korišćenje Google proizvoda ističe 19. avgusta, već se vidi da nas čeka zanimljivo leto.