Globalno istraživanje — 75% startapa već moralo da smanji broj članova tima

Prema istraživanju Startup Genome-a, na uzorku od 1.070 kompanija utvrđeno je i da se više od 40 odsto nalazi u „crvenoj zoni” koja podrazumeva novac na računu za najviše tri meseca rada.

Organizacija Startup Genome sprovela je, i nastavlja da sprovodi, istraživanje s ciljem da objasni uticaj krize na globalni startap ekosistem. U dosadašnjoj analizi učestvovalo je 1.070 kompanija iz 50 različitih zemalja i na ovom uzorku je utvrđeno nekoliko značajnih informacija o posledicama krize. 

Utvrđeno je da 41 odsto mladih kompanija ima kapital koji najviše može trajati naredna tri meseca. Jedan od razloga za ovakvu situaciju su odstupanja koja su se javila u odnosu na ugovore sklopljene pre početa pandemije.

Analiza pokazuje da je 53 odsto startapa koji su imali nacrt ugovora o prijemu investicije (term sheet) pre početka krize, doživeli znatno usporavanje procesa realizacije ili su investitori prestali da se javljaju, dok je oko 20 odsto startapa došlo u situaciju u kojoj su investitori povukli ugovor. Tek oko 15 odsto investicija se nastavilo normalnim tempom.

Najviše smanjivanja tima u startapima u Severnoj Americi

Gotovo ¾ kompanija je moralo da prekine radne odnose sa članovima tima angažovanim na puno radno vreme. 39 odsto kompanija je otpustilo petinu zaposlenih ili više, dok je četvrtina otpustila više od 60 odsto. Najviše se otpušta u Severnoj Americi.

Od dodatnih relevantnih podataka izdvojili bismo i ove: 

16 odsto kompanija ima smanjenje prihoda za 80 odsto. 

Glavni razlog je povezanost sa industrijama koje su teže pogođene krizom. Na ispitanom uzorku tek svaki četvrti startap nije povezan sa teško pogođenim industrijama. 

12 odsto startapa je potvrdilo da su im prihodi porasli za 10 ili više odsto od početka pandemije. 

Skoro 40 odsto kompanija ne dobija državnu pomoć, dok nešto veći broj, 46 odsto, ima neki vid državne pomoći. 

16 odsto kompanija je izjavilo da im pomoć države treba. 

Samo 16% startapa želelo pomoć države

Kontraintuitivan je podatak da je mali broj startapa, tek 16%, izrazilo želju za državnom pomoći, a kod onih koji jesu su se izdvojila ova četiri najpoželjnija vida

  • bespovratna sredstva za očuvanje likvidnosti (29 odsto) 
  • instrumenti za povećanje investicija (18 odsto) 
  • podrška za zadržavanje zaposlenih – bespovratna sredstva za dopunu plata (17 odsto)
  • i krediti za očuvanje likvidnosti (12 odsto).

Na domaćoj sceni najsvežije istraživanje sprovela je Inicijativa „Digitalna Srbija”, gde je saopšteno da svaki 10 srpski startap strahuje da će se ugasiti zbog pandemije. 

Kako bismo ostvarili jasniji uvid u trenutnu situaciju razgovarali smo sa srpskim frilenserima, uslužnim IT preduzetnicima, IT rukovodiocima i drugima, i saznali kako njihovo poslovanje trpi krizu i koja su njihova predviđanja.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Tomislav Jelesijević

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu