Nedavno je objavljeno istraživanje domaće gejming scene koje je napravila Asocijacija industrije video-igara Srbije (SGA) u kome ste mogli da saznate kakav je sastav domaće scene, o kolikom ekosistemu se radi i kakva su kretanja unutar njega. Sada vam prenosimo i rezultate godišnjeg istraživanja globalne gejming industrije koje je objavio Games Industry.

Istraživanje je objavljeno na osnovu rezultata nekih od najuticajnijih kuća i izdavača koji prate razvoj globalnog gejming tržišta kao što su Newzoo, UKIE, GfK Chart-Track i Sensor Tower. Rezultati obuhvataju analizu globalnog tržišta, zastupljenost igara u medijima i na društvenim mrežama kao što su Twitter i YouTube, kao i detaljan prikaz industrije mobilnih video-igara koje zauzima najveći deo ovog tržišta.

Ako pogledamo procenu vrednosti globalnog tržišta video-igara ove godine i uporedimo je sa prošlom, možemo reći da je 2019. bila godina rasta. Ukupna zarada gejming industrije premašila je 148 milijardi dolara, što je za 10 milijardi više nego protekle godine. Najveću zaradu ostvarilo je tržište igara namenjeno mobilnim telefonima i tabletima, oko 68 milijardi, a prati je tržište igara za konzole sa zaradom od 45,3 milijarde i PC igre sa 35,3 milijarde dolara.

Global Games Market Value

Video-igre na društvenim mrežama

Očekivano, igra koja je privukla najveću pažnju medija je Fortnite, kojoj je posvećeno skoro 100.000 tekstova od početka godine, a prate je Death Stranding sa nešto više od 46.000, zatim Apex Legends sa oko 43.000, dok je igrama Call of Duty: Modern Warfare i Borderlands 3 posvećeno nešto više od 41.000 članaka. U prvih deset našle su se još i Cyberpunk, Destiny 2, Pokemon, Overwatch i Mortal Kombat 11.

Most Covered Games

Slična situacija je i na Twitter-u. Na ovoj platformi tviteraši su najviše diskutovali o Fortnite-u koji je spomenut u preko 41.000 tvitova, zatim o Apex Legends-u, Death Stranding-u, Borderlands-u 3 i League of Legends-u.

Što se tiče YouTube-a situacija je malo drugačija. Popularna igra Minecraft, koja je naročito popularna među mlađom populacijom, nalazi se na prvom mestu. Snimci prelaženja ove igre u 2019. godini beleže nešto više od 102 milijarde pregleda, na drugom mestu je trenutno najpopularnija igra na svetu Fortnite (60 milijardi), a na trećem Grand Theft Auto V (oko 37 milijardi). U Top 5 našle su se i Garena Free Fire (30 milijardi), kao i Roblox (29,6 milijardi).

Za popularnost gejming industrije zaslužni su i infulenseri koje na različitim platformama kao što su Twitch i YouTube svakodnevno objavljuju klipove game play-eva koje prati i po nekoliko desetina miliona ljudi. Najpopularniji influenseri su jutjuberi Jelly i PewDiePie — koji je popularnost stekao igrajući upravo Minecraft i BCC Troling, a koji jednom dnevno objavljuje klipove u kojima igra Fortnite.

Tržište mobilnih video-igara

U Top 5 izdavača po broju preuzetih igara našli su se Voodoo iz čije su kuhinje izašle neke od najpopularnijih igara za mobilne telefone kao što su Helix Jump i Ball Blast. Iza njih je Good Job Games (Color Balls 3D, FunRace 3D) čije su igre preuzete 804 miliona puta, zatim Say Games (Twist Hit, On Pipe) 736 miliona, Outfit 7 Limited (Talking Tom) 615 miliona i Play Gendary (Kick the Buddy) 593 miliona puta.

Top Mobile Market

Na listi izdavača koji su najviše zaradili u ovoj godini su Tencent koji je izdao poznatu igru PUBG i Honor of Kings zahvaljujući kojima su ostvarili dobit od 5,5 milijardi dolara u ovoj godini. Kineski NetEase je na drugom mestu, a tvorac Candy Crash Sage i Farm Heroes Sage, King na trećem mestu. Četvrto i peto mesto zauzeli su Badai Namco i Super Cell.

Najpopularnija igra među onima koji preferiraju da igraju igre na mobilnom telefonu ili tabletu je PUBG koju je i na Google Play-a i Apple Store-u ukupno preuzelo skoro 270 miliona ljudi. Samo 10 miliona ljudi manje preuzelo je Garenu Free Fire, a na listi igara koje imaju više od 200 miliona igrača našle su se i Subway Surfers, Fun Race 3Di Color Bump 3D.

Iako se nije našla u prvih pet igara Tencent-ove igre Honor of Kings je u prošloj godini najviše zaradila (skoro 1,4 milijardi dolara) i PUBG koji je prihodovao 1,34 milijarde, zatim Fate/Grand Order, Candy Crush Saga i Monster Strike.

Kada se porede države po broju preuzetih igara, situacija je izmešana. Indija je očekivano kao jedna od najmnogoljudnijih zemalja na prvom mestu, a u prvih pet našle su se i SAD, Brazil, Rusija i Indonezija. Sjedinjene Američke Države najviše su zaradile od ove industrije i to čak 15 milijardi dolara, a tu su i tri zemlje u kojima je gejming industrija jako razvijena kao što su Japan i Kina i Severna Koreja.

Tokom 2019. godine Nintendo je na svojoj platformi okupio čak 16 nastavaka video-igara popularnih franšiza kao sto su Super Mario Maker 2, Mortal Kombat 11, Luigi’s Mansion 3, kao i dve potpuno nove igre. Na drugom mestu našao se Sony koji ima 10 potpuno novih igara i sedam nastavaka franšiza, a na trećem mestu je Microsoft sa šest igara koje su nastavak franšiza.

Microsoft je ove godine na Games Awards predstavio i igru Senua’s Saga: Hellblade II na kojoj je radila i domaća gejming kompanija 3Lateral, koju je početkom ove godine akvizirao Epic Games. Igra će biti dostupna tek krajem sledeće godine. Pored ove tri, među najpopularnijim platformamma našle su se i EA, Ubisoft i Activision.