Gde je digitalizacija? 11.000 privrednika mora na 1 šalter u 4 dana radi učešća u javnim nabavkama

Za četiri dana 11.296 privrednika treba da pribavi dokument koji se izdaje na samo jednom šalteru u zemlji. 

Kako bi privreda i građani efikasnije dobijali svu potrebnu dokumentaciju, uprava je počela da se digitalizuje, a državni organi su se umrežili. Tako je u strategijama i akcionim planovima, a u praksi imamo red dugačak 140 koraka. Toliko je izračunala novinarka portala Nova.rs, kada je oko 12 časova stigla ispred Palate pravde.  

U redu su stajali privrednici iz cele zemlje, jer samo na tom jednom šalteru Višeg suda za organizovani kriminal, mogu da dobiju uverenje da nisu osuđivani. Tu potvrdu im traži Agencija za privredne registre i moraju da je dostave do 1. jula, kako bi mogli da učestvuju u javnim nabavkama.

Razlog je potreba da se firme usklade s promenama Zakona o javnim nabavkama, a takvih je 11.269. Ukoliko bi svi u jednom danu stali u taj red, poštujući razdaljinu od 1,5 metra, poslednji bi se našao kod aerodroma „Nikola Tesla”, pošto bi red bio duži od 17 kilometara. 

Pročitaj i: 

Šta ako padnete Test samostalnosti, a koristite ekonomske mere Vlade? 

Sve ovo je trebalo da se reši već postojećim zakonima i propisima, a posebno u trenutku kada broj zaraženih korona virusom raste. U najmanju ruku, firme su mogle zahteve da podnose elektronskim putem, s obzirom na to da i same službe putem informacionog sistema dolaze do traženog podatka. Tu je obaveza državnih organa da od građana ne zahtevaju dokumentaciju do koje bi sami mogli brže i lakše da dođu. 

Prema Zakonu o javnim nabavkama, firme koje se nalaze u Registru ponuđača, moraju da podnesu zahtev za izdavanje potvrde o nepostojanju osnova za isključenje iz postupka javne nabavke. Da bi dobiili tu potvrdu moraju da podnesu dokumentaciju, koja podrazumeva potvrdu i iz ovog suda. 

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu