Facebook je poslednji u nizu tehnoloških giganta koji je ubrzao usvajanje Rust-a, programskog jezika koji je inicijalno razvila Mozilla i koji je postao popularan za sistemsko programiranje zbog svojih garancija sigurnosti memorije u poređenju sa brzim jezicima C i C++. 

Naime, Facebook je nedavno dobio mesto u odboru Rust Foundation, organizaciji koja održava istoimeni programski jezik, i tako se našao među drugim tehnološkim gigantima. Fondacija je osnovana u februaru uz početnu podršku kompanija AWS, Google, Huawei, Microsoft i Mozilla. 

Kako je izjavio Džoel Marsi, koji je u kompaniji zadužen za open source, Facebook planira da u saradnji sa drugim članovima fondacije i Rust zajednicom ovaj programski jezik učini „mejnstrim izborom za sistemsko programiranje, i mnogo više od toga”. Veruje se da je uticaj kompanije već doprineo, kao i da će nadalje znatno doprineti popularizaciji Rust-a.

Facebook je već koristio Rust u brojnim projektima, uključujući i pokušaj da kreira kriptovalutu Libra, a još 2016. godine i source control server Mononoke. Tada je gigant zbog pouzdanosti odabrao Rust pre nego C++. Usvajanje Rust-a bila je velika i rizična odluka zbog vremena potrebnog za učenje novog jezika i količine vremena već uloženog u projekte napisane na drugom jeziku, kako je to objasnio softverski inženjer Facebook-a, Džeremi Fichardin, tokom razgovora na RustConf 2019. godine.

Nakon usvajanja, interes programera unutar kompanije je porastao. Facebook napominje da su mnogi inženjeri koje sada privlači Rust, pretežno koristili Python i JavaScript. To je značajno, s obzirom da su Python i JavaScript dva najpopularnija programska jezika.

Prema nedavnom State of the developer nation izveštaju o kojem je Startit Dnevnik pisao, Rust u proteklih šest meseci raste brže, ali iz manje baze, i sada ga koristi oko 1,3 miliona programera, dok je taj broj pre šest meseci iznosio 800.000. 

Kako i Microsoft istražuje mogućnost da iskoristi Rust za neke komponente Windows-a i Azure-a, a Google već koristi Rust za izgradnju novih delova Android operativnog sistema i podržava napore da Rust uvede u Linux, deluje da je ovom programskom jeziku budućnost osigurana.