Broj programera na svetu veći nego ikad pre, C# pretekao PHP po korišćenju, navodi SlashData izveštaj

JavaScript i dalje programski jezik koji se najviše koristi.

Nikola Momčilović
27/04/2021

Svet trenutno ima više programera nego ikad. Programski jezik C# pretekao je PHP po korišćenju, a broj programera koji koriste JavaScript nastavlja da raste, pa ih tako sada ima 1,4 miliona više nego što ih je bilo pre šest meseci, pokazuje novi izveštaj State of the developer nation koji je objavio SlashData.

Pored same procene istraživača o broju aktivnih programera na globalnom nivou, izveštaj se bazira i na anketiranju preko 19.000 programera. SlashData smatra da se broj aktivnih programera popeo sa 21,3 miliona koliko ih je bilo u oktobru prošle godine, na trenutnih 24,3 miliona – što je rast od oko 14 odsto.

Pandemija je znatno ubrzala razvijanje već postojećih trendova u oblastima kao što su onlajn trgovina, automatizacija i komunikacije, što je dovelo do toga da razvoj softvera postane jedan od retkih sektora koji je uspevao da raste u pandemijskoj godini. Ovo je za programske jezike značilo da broj programera mora da raste kako bi njihov tržišni udeo u najmanju ruku ostao isti.

Prema izveštaju, trenutno ima 13,8 miliona programera koji koriste JavaScript, dok ih je oktobra prošle godine bilo 12,4 miliona. Iako je Python zabeležio stopu rasta od 20 odsto, sa trenutnim brojem od 10,1 aktivnih programera i dalje je daleko iza vodećeg programskog jezika.

Java se nalazi na trećem mestu sa 9,4 miliona, dok se na četvrtom nalazi C/C++ sa 7,3 miliona.

C# pretekao PHP, ali je rast nedovoljan

PHP sa svojih 6,3 miliona sada se nalazi na šestom mestu, iza C# koji sada koristi 6,5 miliona programera. Prema anketi koju je sproveo W3Techs, PHP je najzastupljeniji skriptni jezik na strani servera, ali to je u velikoj meri zato što ga koriste masovno popularni sistemi za upravljanje sadržajem poput WordPress-a.

Broj programera koji koriste PHP porastao je za samo 200.000 od oktobra prošle godine, dok se broj njih koji koriste C# povećao za pola miliona.

Iako je C# zabeležio rast, taj rast, reklo bi se, nije dovoljan i ovo nisu sjajne vesti za Microsoft, pisao je The Register. Prema podacima koje je objavio SlashData, C# je jezik najpopularniji prilikom razvijanja AR i VR tehnologija, u velikoj meri zahvaljujući njegovoj upotrebi u Unity endžinu. Istraživači iza izveštaja opisali su C# kao „slabo korišćen“, sugerišući da će Microsoft morati da se potrudi da njihove Xamarin and MAUI (Multi-Platform App UI) tehnologije budu uspešne.

Ovog puta, SlashData je gledao i na nove tehnologije sa većom perspektivom rasta. Na vrhu njihove liste nalazila se robotika, mini aplikacije (aplikacije ugrađene u druge aplikacije) i računarski vid.

Pandemija trajno promenila način rada programera?

Istraživanje je obuhvatilo i proučavanje promena u načinu rada programera tokom pandemije. Četvrtina ispitanika od 19.000 anketiranih kaže da pandemija nije previše uticala na njihov rad i da su pretežno i pre toga radili na daljinu. S druge strane, 30 odsto kaže da je u potpunosti prešlo na rad na daljinu, dok 11 odsto ispitanika kaže da će ta promena biti trajna.

Deluje kao da su veći poslodavci najjače pogođeni ovom promenom – 50 odsto programera koji rade za firme koje zapošljavaju više od 5.000 radnika prešlo je da radi na daljinu, dok je svega 25 odsto njih promenilo način rada u manjim firmama.

Značajne su bile i regionalne razlike, gde je trend rada na daljinu bio najizraženiji u zapadnoj Evropi, a najmanje u istočnoj Aziji.  

Predviđanja o dugoročnom uticaju pandemije na rad programera još uvek se svode na puka nagađanja, ali može se reći da je došlo do značajnog i trajnog efekta.

Nikola Momčilović

Objavio/la članak.

utorak, 27. April, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije