Bolt, evropski konkurent Uberu, prikupio je 150 miliona evra investicija za razvoj tehnologije za verifikaciju lica vozača zasnovanu na veštačkoj inteligenciji, kako bi sprečio potencijalne incidenate.

Bolt je rekao da će novac iskoristiti za poboljšanje svojih bezbednosnih karakteristika i pomoć u širenju programa za prevoz, kao i iznajmljivanje električnih bicikala i skutera, te usluge dostave hrane. Ova aplikacija sada ima više od 50 miliona korisnika u preko 40 zemalja širom Evrope i Afrike.

„Uprkos efektima pandemije COVID-19, Bolt je zabeležio neizmeran rast u poslednjih godinu dana. Skoro smo udvostručili broj kupaca i lansirali svoje usluge od vožnje do mikromobilnosti i dostave hrane u novih 50 gradova,“ rekao je izvršni direktor Bolt-a za CNBC.

Kompanija nije objavila svoju trenutnu vrednost, ali je rekla da je pre puštanja u promet konvertibilnih novčanica, posebnog investicionog sredstva, od 100 miliona evra, vredela 1,5 milijardi evra. Paniraju da se u 2021. udvostruče, kako da bi postali vodeći u industriji u bezbednosti i kvaliteta platforme.

Nedavno je Uber objavio da je nakon nekoliko godina rada predat projekat automobila koji mogu samostalno voziti, prenosi New York Times. Najveći trošak Ubera bili su njegovi vozači.  Još 2015. godine razmatrali su da ako bi vozače mogli da zamene mašinama, na kraju bi mogli da smanje troškove i postanu profitabilniji.

Pročitaj i: 
Kako su Uber, Airbnb i Etsy privukli prvih 1000 korisnika

Dok Srbija plaća taksiste da voze građane, SAD angažuje Uber za prevoz državnih službenika

Ove godine je pandemija koronavirusa teško pogodila usluge vožnje automobila, a Uber je do sada zabeležio pad prihoda i kumulativnih gubitaka od 5,8 milijardi dolara za godinu. Dok Bolt tvrdi da je imao dobru godinu zahvaljujući ulaganju u novije linije proizvoda kao što su skuteri i dostava hrane. Kompanija je početkom ovog meseca lansirala novi model e-skutera i obavezala se da će uložiti 100 miliona evra za izbacivanje skutera na više tržišta.