Kompanije Uber i Lyft su potpisale federalne ugovore ukupne vrednosti 810 miliona dolara, pa će više od četiri miliona državnih službenika SAD moći da koristi njihove usluge za prevoz, piše Reuters. Za to vreme Srbija sa po 8.000 evra nagrađuje taksiste koji su nezadovoljni konceptom i postojanjem CarGo-a — domaćeg pandana pomenutim kompanijama.

Zaposleni u državnim službama SAD su i do sada mogli da se voze automobilima čiji radnici frilensuju za Uber i Lyft, ali novi ugovor omogućava da ove kompanije zvanično nude svoje usluge i promovišu ih u saradnji sa zvaničnicima. Ove vesti dolaze malo nakon velike političke pobede koju su kompanije odnele, zbog koje ne moraju zvanično da zapošljavaju svoje vozače. Da je doneta suprotna odluka, bio bi uništen njihov poslovni model, a moguće i čitavo poslovanje. 

Navedeno je da Vlada SAD godišnje potroši približno 200 miliona dolara na kopneni prevoz, a iz Lyft-a se nadaju da će ovaj ugovor otvoriti mogućnost za saradnju i na drugim poljima, kao što je zdravstvo.

Ovaj ugovor je najavljen još u aprilu, a tada je javljeno da je sa Uber-om i Lyft-om dogovoren popust između dva i četiri odsto u odnosu na velike komercijalne ponuđače, a kompanije su pristale i da se odreknu dodatnih naknada.

Dok iz Uber-a javljaju kako je saradnja sa državom logičan korak u njihovom razvoju, Srbija nagrađuje one koji blokiraju grad u protestu protiv sličnih domaćih udruženja.

Podsetimo, taksisti su tokom oktobra prošle godine čak 12 dana štrajkovali u centru Beograda, a prestali su tek kada su im obećane subvencije.

Država je tada odlučila da im da po 8.000 evra, koji mogu biti iskorišćeni kao učešće za namenske kredite za kupovinu novog automobila, kao učešće za lizing, ili za plaćanje dela kupoprodajne cene novog vozila.

Do jula je već podneto 1.442 zahteva, a potpisano je 29 rešenja za odobravanje subvencija, za koje je odobreno 232.000 evra.