ETF se konačno širi — odobreno 500 kvadrata za 60 novih studenata softverskog inženjerstva

Elektrotehnički fakultet se najzad proširuje u prostorije u zgradi bivšeg „Lola holdinga”, što će kreirati prostorne kapacitete za upisivanje dodatnih 60 studenata na najpopularniji smer, Softversko inženjerstvo.

Sanja Vatić
20/06/2017

Godinama unazad se najavljuje proširenje Elektrotehničkog fakulteta u zgradu „Lola holdinga” u Bulevaru kralja Aleksandra, ali imovinsko-pravno pitanje nije bilo rešeno do juče, kada je na Komisiji Vlade usvojena odluka o dodeli više od 500 kvadrata Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za potrebe ETF-a.

Zainteresovanost maturanata za Elektrotehnički fakultet u Beogradu je velika već godinama, ali za sve to vreme nema dovoljno prostora za studente i zaposlene. Naime, svaki student na fakultetu ima u proseku dva kvadratna metra upotrebnog prostora, što je manje od onoga što je propisano akreditacijom, pa su ovi tehnički razlozi jedna od stvari koje sprečavaju fakultet da poveća upisne kvote.

Kako kažu u ETFu, oko 500 kvadrata prostora u novoj zgradi biće dovoljno za dodatnih 60 studenata na smeru Softversko inženjerstvo, a fakultet će biti bogatiji za jedan amfiteatar i jednu salu.

Na povećnju broja studenata insistira se jer na tržištu postoji ogromna potržnja za IT stručnjacima. Iz tog razloga se godinama unazad prijavi daleko više kandidata nego što bude raspisanih mesta.

Međutim, prostor nije jedina kočnica za proširenje kapaciteta jednog od najpopularnijih fakulteta u zemlji. Problem je u pronalaženju kvalitetnog nastavnog kadra, jer mladi koji bi mogli da postanu asistenti pre biraju da rade u IT sektoru gde je plata i nekoliko puta veća. A to je problem koji, takođe, opstaje godinama.

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

utorak, 20. Jun, 2017.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ

Marko

četvrtak, 29. Jun, 2017.

Ne vredi ti odlazak na SI jednostavno ce te ugusiti nepotrebnim stvarima samo da bi te oborili, bolje upisi RAF i uzivajte!

Srdjan

sreda, 28. Jun, 2017.

Za SI je veca potraznja zato se i menja. I to sto kazes da je dostupno samo privilegovanim gresis, SI ima 10 ili 20 studenata na budzetu. Jedan je ako ne i najjaci smer u zemlji tako da ne vidim sta hoces da kazes da samo privilegovani dobijaju taj smer. A i u svim IT kompanijama ne dobija se posao preko veze, vec znanjem!

Danica

sreda, 21. Jun, 2017.

Niko ne poklanja 500 kvadratnih metara. Prostor se otvara za 60 studenata + broj koji je ETF inace primao na softverskom inzenjerstvu, koji ce svakako da placaju skolarinu od 243.500 rsd godisnje (http://www.etf.bg.ac.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=53). I dalje se nista nece promeniti za najveci smer na ETFu (Racunarska tehnika i informatika) koji se gusi od losih uslova. Nastavni kadar nije toliko nekvalitetan, koliko nema uslova da poboljsa nastavu. Ostaje da je kvalitetno skolstvo dostupno samo privilegovanima a ne svima.