ETF se konačno širi — odobreno 500 kvadrata za 60 novih studenata softverskog inženjerstva

Elektrotehnički fakultet se najzad proširuje u prostorije u zgradi bivšeg „Lola holdinga”, što će kreirati prostorne kapacitete za upisivanje dodatnih 60 studenata na najpopularniji smer, Softversko inženjerstvo.

Godinama unazad se najavljuje proširenje Elektrotehničkog fakulteta u zgradu „Lola holdinga” u Bulevaru kralja Aleksandra, ali imovinsko-pravno pitanje nije bilo rešeno do juče, kada je na Komisiji Vlade usvojena odluka o dodeli više od 500 kvadrata Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za potrebe ETF-a.

Zainteresovanost maturanata za Elektrotehnički fakultet u Beogradu je velika već godinama, ali za sve to vreme nema dovoljno prostora za studente i zaposlene. Naime, svaki student na fakultetu ima u proseku dva kvadratna metra upotrebnog prostora, što je manje od onoga što je propisano akreditacijom, pa su ovi tehnički razlozi jedna od stvari koje sprečavaju fakultet da poveća upisne kvote.

Kako kažu u ETFu, oko 500 kvadrata prostora u novoj zgradi biće dovoljno za dodatnih 60 studenata na smeru Softversko inženjerstvo, a fakultet će biti bogatiji za jedan amfiteatar i jednu salu.

Na povećnju broja studenata insistira se jer na tržištu postoji ogromna potržnja za IT stručnjacima. Iz tog razloga se godinama unazad prijavi daleko više kandidata nego što bude raspisanih mesta.

Međutim, prostor nije jedina kočnica za proširenje kapaciteta jednog od najpopularnijih fakulteta u zemlji. Problem je u pronalaženju kvalitetnog nastavnog kadra, jer mladi koji bi mogli da postanu asistenti pre biraju da rade u IT sektoru gde je plata i nekoliko puta veća. A to je problem koji, takođe, opstaje godinama.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Sanja Vatić

Unesite termine za pretragu