E-trgovina udvostručena u Srbiji: „Nismo mogli da dobijemo bolji marketing od pandemije”

Broj narudžbina putem interneta se duplirao u Srbiji tokom pandemije. Šta su kompanije dobro radile, gde su grešile i kakav je položaj e-commerce sektora u našoj zemlji?

Petar Paunović
01/07/2020

Namirnice, mali kućni aparati, odeća, obuća i računari najčešće su se našli na spiskovima za kupovinu, a prodaja zaštitnih sredstava od visura je skočila za osam puta, navodi digitalna agencija Namics, koja se bavi digitalnom transformacijom. U Evropi je zabeležen rast od 57 procenata, navodi Ecommerce News Europe.  

U Srbiji je e-commerce zajednica pratila dešavanja u Kini i Evropi, kada se virus pojavio, kaže za Startit Dnevnik Marko Ilić, jedan od osnivača Dijaspora.Shop i eCommerce Asocijacija Srbije i pionir e-commerce poslovanja u Srbiji.  

„Bili smo svedoci totalnog kraha maloprodaja i tradicionalnog načina kupovine u njima. Shodno tome smo znali šta nas čeka i bili smo spremni da preuzmemo očekivani porast potražnje. Ipak porast broja narudžbenica je bio iznad svih naših očekivanja. U lokalu smo imali dosta dobrih primera i poslovnih odluka koje su donele kompanije koje su se bavile prodajom. Praktično su u danu uposlili sve svoje resurse za portebe prodaje putem interneta.”

Edukacija i logistika najveći problemi 

Kompanije koje su već imale svoje prodavnice na internetu, ostvarile su rekordne posete, a mnoge je ova situacija naterala da se počnu prodaju na internetu. Setimo se samo primera brojnih trgovaca i poljoprivrednika, koji su svoje tezge s pijace prebacili na društvene mreže i specijalizovane sajtove. 

Međutim, nije sve išlo tako glatko. Kako Ilić navodi, edukacija kompanija i samih potrošača je bio prvi problem koji su uočili, ali ne i jedini. 

„Drugi problem je bio u logistici poručenih prozvoda koja nije mogla da isprati trenutna ponuda kurirskih službi u Srbiji. Tu su bili primeri kompanija koje su u trenutku proglašenja vanrednog stanja,  obustavile svo svoje poslovanje. To se pokazalo kao velika greška jer su se njihovi kupci okrenuli prodavcima koji su ostali operativni na internetu.”

36% se ne vraća u radnje, dok se ne pojavi vakcina 

Godinama se o kupovini na internetu priča kao nesigurnoj, a te priče se pojačavaju vestima kako je nekome umesto naručenog i plaćenog uređaja stigla cigla ili kako naručena garderoba ne odgovara onoj s fotografije. Tim pričama se zanemaruje činjenica da hiljade porudžbina svakodnevno stiže bez ikakvih problema, kao i da Zakon omogućava svakom kupcu da stvar koju je naručio preko interneta, bez bilo kakvog razloga i objašnjenja može da vrati u roku od dve nedelje, dok u tradicionalnim radnjama to zavisi od volje trgovca. 

Kako navode u Namcisu, istraživanje platforme Salesforce, pokazuje da 36 odsto potrošača ne planira da se vrati tradicionalnoj kupovini, dok se ne pojavi vakcina za korona virus. No, pad je već vidiljiv, iako pandemija nije gotova, tako da se čini da ko je uspeo da pridobije i zadrži kupce, uspeo je. 

„Nažalost, bolji marketing za e-commerce nismo mogli da dobijemo od pandemije, koja je zadesila ceo svet. Svakako je sada e-commerce kičma digitala i trenutno najsigurniji vid prodaje u svetu. Kada bi izuzeli ovaj iznenadni porast, prodaja preko interneta u Srbiji ostvaruje svake godine dvocifreni rast. Sam način kupovine se razlikuje u odnosu na svet, jer se većina proizvoda i usluga i dalje plaća prilikom pouzeća, a ne preko portala sa platnim karticama.”

Eksplozija e-commerca do kraja godine 

Kako su tehnologija i načini plaćanja dostupni svim kompanijama, a neki servisi su tokom ovih meseci postali besplatni, trenutno je dobra prilika za testiranje i razvoj. U zajednici očekuju eksploziju e-commerce tržišta, jer prostoji ogroman prostor za rast.   

„Uključivanjem najvećih srpskih kompanija u ecommerce do kraja godine, samo tržište će dobiti drugu dimenziju. Kako ponudom tako i načinom oglašavanja. Svakako nas očekuje jedan jako zanimljiv period.” 

Ono što trgovinu na internetu razlikuje od one u radnjama jeste njena vidiljivost i transparentnost. Kada je korisnik nezadovoljan, on će ostaviti negativan komentar i to će videti budući kupci, a dosadašnja praksa pokazuje da je mali broj trgovaca koji znaju kako da komuniciraju u tim situacijama. Tu su i već pomenuti problemi s logistikom, te često neljubaznim dostavljačima i ostalim činiocima za koje prodavac ne može biti u potpunosti odgovoran, a to ozbiljno utiče na celokupan utisak potrošača.

Takođe, kupcima je lakše da upoređuju cene i kvalitet, tako je konkurencija mnogo ozbiljnija. Ona važi i za marketing. Dok svoju malu lokalnu radnju u kraju ne morate posebno oglašavati, jer će ljudi iz komšiluka pre doći do vas, na internetu se takmičite s čitavim sektorom, bilo da poslujete u okviru svoje prodavnice ili da proizvode nudite na nekoj od platformi koje okupljaju trgovce i proizvođače. Sve to donosi nove izazove za poslovanje, alii dodatne prednosti za kupce.   

Petar Paunović

Objavio/la članak.

sreda, 1. Jul, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije