Džef Bezos, najbogatiji čovek sveta, od danas vredi kao četiri BDP-a Srbije

Bezosova vrednost sada iznosi približno 205 milijardi, što je gotovo 90 milijardi više od druge osobe na listi — Bila Gejtsa.

Posle skoka cene akcija Amazona, vrednost Džefa Bezosa je juče ujutru porasla za 4,9 milijarde dolara. Na taj način on je postao prvi čovek u istoriji (ili barem otkad Forbes pravi svoje liste) koji je prešao prag od 200 milijardi dolara.

Preciznije, Bezosova vrednost sada iznosi približno 205 milijardi, što je gotovo 90 milijardi više od druge osobe na listi — Bila Gejtsa. Poređenja radi, 1999. godine je Gejts prestigao 100 milijardi dolara, što bi danas, kada se uračuna inflacija, iznosilo 158 milijardi.

Amazonove akcije su dostigle rekordnu vrednost tokom aprila — 2.283,32 dolara. Samo ova, izuzetno uspešna, godina je investitorima donela više od 86 odsto dobitaka. Kompanija trenutno vredi približno 1,7 biliona dolara i nalazi se na drugom mestu, odmah iza Apple-a, koji je prvi prešao prag od 2 biliona.

Oko 90 odsto Bezosovog bogatstva dolazi upravo od 11 odsto akcija Amazona koje poseduje. Pored toga, on poseduje i Washington Post, vazduhoplovnu kompaniju Blue Origin i niz drugih investicija.

Koliko je veliko Bezosovo bogatstvo dovoljno govori činjenica da je njegova supruga, nakon razvoda, postala 22. najbogatija osoba, i četvrta najbogatija žena na svetu. Ona je posle parnice dobila 4 odsto deonica Amazona, čime je njeno bogatstvo dostiglo 36 milijardi dolara. Sigurno je da bi, bez ovog razvoda, Bezos još ranije prešao prag od 200 milijardi.

Svesni smo da nije baš najpravilnije porediti tržišnu imovinu pojedinca sa BDP-om čitave države. Međutim, zanimljivo je da je Srbija prošle godine imala bruto dohodak od 51,41 milijarde dolara, što je četiri puta manje od Bezosove vrednosti.

Bezos nije jedini CEO tehnoloških giganata koji je nedavno probio neki prag svojim bogatstvom. U utorak je to pošlo za rukom i Marku Zakerbergu koji je zaradio novih 3,4 milijarde dolara u toku jednog dana, i prvi put prešao 100 milijardi. Ovaj trend se nastavio već sledećeg dana, kada je uspeo da poveća svoju vrednost za novih 6 milijardi dolara, tako da njegovo bogatstvo sada iznosi 109,1 milijardu dolara.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Marko Marković

Unesite termine za pretragu