Članovi APE.Robotics Team-a iz Beograda će u utorak, 27. oktobra u 17 časova organizovati Meet the Robots druženje sa robotima u KC Gradu.

Ovaj tim se priprema za Eurobot 2016 – internacionalno amatersko takmičenje u robotici namenjeno mladim ljudima koji su angažovani na studentskim projektima ili nezavisnim klubovima mladih naučnika.

Ideja druženja u KC Gradu je da se svi  zainteresovani  upoznaju detaljnije sa takmičenjem, dosadašnjim rezultatima ovog tima,  i njihovim planovima, kao i da ukažu na to da je robotika zanimljiva i da takmičenje može biti veoma koristan alat za razvijanje inženjerskih veština.

U Srbiji postoji oko 15-20 timova koji se pripremaju za Eurobot 2016, a u zemljama poput Francuske ima i do 200 timova, pa se organizuju i kvalifikacije za državno prvenstvo. Cilj ovog događaja  je da se uključivanjem dodatnih timova podigne kvalitet domaćeg takmičenja.

Svi prisutni timovi će sutra predstaviti svoje projekte u KC Gradu, a na svakom štandu biće i predstavljanje robota i prezentacija mogućnosti robota na terenu.

APE.Robotics Team se sastoji od petnaest članova koji su podeljeni u dve drupe. Prvu grupu od pet članova čine studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu i jedan maturant Politehnike čiji je zadatak projektovanje i izrada svih mehaničkih sistema robota. Ostatak tima je grupa studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i student Računarskog fakulteta. Ova grupa se bavi projektovanjem i implementacijom sistema za upravljanje, lokalizaciju, komunikaciju, autonomno snalaženje tokom igre i donošenje odluka (veštačka inteligencija, teorija igara).

Zajednički cilj obe grupe je da se projektovani sistemi integrišu na zajedničkoj robotskoj platformi koja će biti spremna za učešće na takmičenju.