Društvo važnije od profita — još jedan radnik se oprostio od Facebook-a

Inženjer Facebook-a dao je otkaz revoltiran nedostatkom pravog odgovora menadžmenta na sve veću pojavu nasilja, rasizma i širenja dezinformacija na toj mreži.

Softverski inženjer Ašok Čendvejni poslednji je u nizu radnika koji su napustili Facebook. Kompaniji je poslao pismo koje je u celosti objavio The Washington post, a svoje razloge zašto je to uradio, potkrepljene linkovima i referencama, obelodanio je i na platformi kompanije sa kojom se pozdravio.

„Dajem otkaz jer više ne mogu da podnesem da doprinosim organizaciji koja zarađuje na mržnji u SAD-u i globalno”, piše na samom početku Čendvejnijevog pisma. „Čini se da Facebook nije pronašao poslovnu korist u aktivnom suzbijanju mržnje sa svoje platforme uprkos pritisku građanskog društva, sopstvenih radnika, konsultanata i klijenata”.

Emotivna poruka bivšeg zaposlenog u Facebook-u podseća na obraćanje nekadašnjeg CIA agenta i najpoznatijeg svetskog uzbunjivača Edvarda Snoudena, koji je na onlajn panelu održanom u julu, govorio kako bi zaposleni u IT industrijama trebalo da zauzmu čvršće stavove u slučaju da rade u kompaniji koja šteti društvu. 

„Svako se suoči sa izborom i odlukom kako da se njegov rad upotrebi, za koga radi, kome služi i kome zaiste ide u prilog taj angažman”, objasnio je tom prilikom Snouden, opisujući taj stav na primeru inženjera koji misle da rade na neutralnim projektima, gde je njihovo samo da „raketa uzleti”, a kad ona krene u suprotnom smeru, to se navodno njih ne tiče.

Snouden je zato poručio: „nije dovoljno da se čita, piše, ili veruje, ako želiš promenu moraš da ustaneš i da se zauzmeš za nešto”.

Čendvejni je istakao da je vremenom shvatio da je „uprava kompanije usmerena na sticanje profita više nego na promovisanje društvenog dobra”. Kako je naveo, premalo je učinjeno po pitanju borbe protiv rasizma, širenja dezinformacija i podsticanja na nasilje, koji su, prema njegovim rečima, u usponu na toj društvenoj mreži.

„Čuo sam brojna, nezadovoljavajuća objašnjenja o tome kako različite stvari na kojima sam ovde radio unapređuju društvene vrednosti”, napisao je između ostalog Čendvejni.

Međutim, voleo bi da je video da je prioritet Facebook-a ono što je dobro za društvo, pa čak i kada to nema pokrića u poslovnom smislu i ne donosi zaradu.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Danko Novović

Unesite termine za pretragu