Domaći tim među pobednicima na prestižnom ETHBerlin hakatonu

ETHBerlin je jedan od najvećih blockchain hakatona koji su do sada održani.

Sanja Vatić
14/09/2018

Pod pokroviteljstvom organizacije ETHGlobal prošlog vikenda održan je ETHBerlin na kom je među 64 tima iz svih krajeva sveta učestvovao i jedan domaći tim. Inače, ista organizacija stoji i iza hakatona ETHWaterloo, jednog od najvećih svetskih hakatona na kom su u oktobru prošle godine svetlost dana ugledali Cryptokitties i MetaMask za Brave pregledač.

U pokušaju da se dokažu na događaju namenjenom skupljanju najboljeg dela blockchain zajednice na jedno mesto, Vukašin Vukoje, Nebojša Urošević, Mateja Trifunovski i Nikola Vuković ušli su u top deset nagrađenih timova (koji dalje nisu rangirani među sobom).

U jednom od poznatijih sedišta berlinske startap kulture, Factory Berlinu, okupilo se nekoliko stotina developera. Onima od njih koji su došli da učestvuju na hakatonu jedini postavljen uslov bio je da za 36 sati razviju aplikaciju/servis/alat koji je vezan za Ethereum platformu. O tome kakva konkurencija ih je dočekala iz prve ruke nam je prepričao Vukašin:

Ako se ne varam, ETHBerlin je bio aposlutno globalno najveći blockchain hakaton do sada. Pored nas, bilo je još 64 tima koji su predali rešenja, ali je učesnika bilo mnogo više. Pojedinci su se prijavljivali da se takmiče nevezano za timove. Po mojoj proceni bilo je oko 1.000 ljudi, od toga je bilo bar 700 takmičara, pri čemu su timovi mogli da imaju maksimalno pet članova.

Domaća četvorka je nastupila pod nazivom Smart Alert, gde je Vukašin bio menadžer proizvoda, Nebojša osoba zadužena za backend, a Nikola i Mateja za frontend. Kako Vukašin kaže, u početku im je trebalo malo vremena da se svi usaglase oko toga na čemu će da rade, ali je na kraju prevagnulo da to bude monitoring. Tako su za 36 sati razvili rešenje koje je bilo iz oblasti monitoringa pametnih ugovora (smart contracts) sa posebnim akcentom na okidače (triggere). O samom rešenju i njegovom značaju Nikola nam je rekao:

Glavna karakteristika — i problem — kod smart contracta je to što ne mogu da se menjaju jednom kada se deployuju. Zato je jako važno da se urade sve moguće provere pre nego što korisnici krenu da ga koriste. Ipak, koliko god provera i pregleda da se uradi, nikada ne možemo da budemo 100 odsto sigurni da će contract da radi kao što je predviđeno. Zato je servis kao Smart Alert koristan — omogućava nam da pratimo izvršavanje contracta i obaveštava nas ako se nešto nepredviđeno desi.

Iako skromno priznaju da je među konkurencijom bilo odličnih projekata, nisu sumnjali da će se naći među nagrađenima. Kako kažu, investitori i ljudi iz startap zajednice koji su bili u žiriju pozitivno su reagovali na njihov pitch.

Momci dodaju i da su njihovi motivi za učešće na ovom hakatonu bili različiti, kao i planovi za posle. Kako kažu zajednička im je opsesija prema potencijalu koji blockchain nosi sa sobom, ali i želja za upoznavanjem neverovatne zajednice oko Ethereuma koja trenutno jako brzo raste.

Na pitanje da li će nastaviti da razvijaju svoje rešenje, Vukašin kaže da on u okviru svog startapa, Tenderly.app-a (koji je u martu pobedio na blockchain hakatonu u novosadskom Startit Centru), već radi nešto slično — error reporting za smart contracte. Odnosno, Vukašin je trenutno u velikoj meri posvećen ovom problemu:

Error reporting je samo početak. Tenderly već ima monitoring na roadmap. Naša misija je da razvijemo alate i infrastrukturu koji mogu da pomognu celoj Blockchain zajednici da napreduje, a monitoring contracta je jako važan deo za istu.

S druge strane, ostatak ekipe, kao zaposleni Decentera, ostavljaju SmartAlert za budućnost:

Videli smo veliki potencijal po reakcijama kolega na ETHBerlinu i Smart Alert nam svakako ostaje kao potencijalni projekat, ali smo trenutno zauzeti projektima kao što je Cryptage.

Sanja Vatić

Objavio/la članak.

petak, 14. Septembar, 2018.

IT Industrija

🔥 Najčitanije