Blockchain inovacije iz Novog Sada — ukidanje tenderske korupcije, falsifikovanja lekova i kontrole oružja i mnoge druge

Rešenja sa najvećeg hakatona u Novom Sadu.

Nevenka Rangelov
23/03/2018

Startit Centar Novi Sad je tokom prethodnog vikenda ugostio najveći hakaton do sada održan u ovom gradu, na kome je učestvovalo 14 timova, od čega je njih 12 uspelo da na svojim rešenjima radi do samog kraja hakatona koji je trajao 48 sati.

Tema hakatona je bila Blockchain for Business, tj. rešenja zasnovana na Hyperledgeru. S obzirom na to da je i sam blockchain, a posebno Hyperledger u dobroj meri još uvek neistražena tehnologija u Srbiji, nismo očekivali da nas učesnici u ovoj meri oduševe rešenjima do kojih su došli za samo dva dana.

Jedan od članova žirija, Ivan Bjelajac je sa nama podelio svoj utisak o hakatonu.

Ovo je najbolji hakaton kom sam do sada prisustvovao i žirirao u Srbiji. Nekoliko timova bi na nekim prethodnim hakatonima lako mogli da budu pobednici i bilo bi zaista šteta ne videti neka od ovih rešenja u realnoj upotrebi kasnije. Bilo je nekoliko sjajnih ideja sa elegantno izvedenom primenom i dobrom arhitekturom. Po odzivu i kvalitetu timova mislim da je postavio odličan standard za naredne ovakve događaje.

A ovo je utisak koji je sa hakatona poneo COO GameCreditsa, Alex Migitko.

Ovo je definitivno iz svake perspektive jedan od najimpresivnijih hakatona koje sam video. Broj timova, kreativnost i egzekucija su stvarno ceo događaj učinile veoma uzbudljivim.

Pored Ivana, u žiriju su bili još i Nikola Đokić, CTO GameCreditsa i Dušan Gajić, asistent na novosadskom FTN-u, a za najbolje su proglasili tim Samsara, koji je dobio nagradu od 5.000 evra.

Na kojim rešenjima su radili timovi?

Timovi su došli do vrlo raznovrsnih primera primene blockchaina za biznis i uspeli su da za ovih 48 sati razviju proof-of-concept demo aplikacije koje su jasno demonstrirale kako bi njihovi proizvodi funkcionisali u realnosti.

Izbacivanje korupcije iz javnih nabavki

Pobednički tim Samsara je razvio platformu Tender.ly namenjenu sprečavanju korupcije i nameštanja u procesu tendera i javnih nabavki.

Inovativnim korišćenjem blockchaina postiže se anonimnost svih učesnika na tenderima u postupcima javnih nabavki. Tenderske ponude se kriptografski potpisuju i taj potpis se šalje na blockchain. Kasnije, po završetku tendera, ponude se po prvi put javno šalju i uparuju sa svojim anonimnim potpisima. Na ovaj način smo sigurni da se ponude u međuvremenu nisu izmenile i da niko nije mogao da ih vidi pre samog kraja. Tako se postiže i transparentnost i sigurnost za sve učesnike, istovremeno poštujući zakonsku proceduru. Demo rešenja možete videti na https://tenderly.rs.

Interesantno je da se još jedan tim, KoloTree, odlučio za rešavanje istog problema. Isto kao i kod pobedničkog tima, blockchain rešava problem poverenja između učesnika i organizatora tendera tako što učesnici u prvoj fazi šalju kriptovane ponude koje se snimaju u blockchain, a u drugoj fazi (u kojoj se više ne primaju nove ponude) se šalju ključevi za dekriptovanje poslatih ponuda. Ponude se dešifruju i tada prvi put i organizator i ostali učesnici mogu da vide ostale ponude.

Spajanje pasa za parenje

Tim BlockFail je razvio platformu DžekiChain, namenjenu pre svega odgajivačnicama pasa, kao i njihovim kupcima i vlasnicima. DžekiChain je platforma za registraciju, evidenciju, kupovinu i pronalaženje pasa za parenje. Cilj je da se olakša potražnja za odgovarajućim psima koji bi bili pogodni za parenje, a da se pritom stvori mreža poverenja između uzgajivačnica i kupaca.

Da bi ovo bilo moguće, neko pre svega mora da garantuje da su informacije unete o psima validne. Te informacije mogu obuhvatati poreklo, pretke, uspehe na takmičenjima, vakcine i slično. U realnom svetu, za garanciju validnosti ovih informacija potrebno je nekakvo regulatorno telo. Zahvaljujući primeni blockchaina, tim je uspeo da iz ovog procesa izbaci treća lica, a da se istovremeno postara za validnost podataka i poverenje između odgajivačnica i kupaca.

Registracija oružja na blockchainu

Još jedno interesantno rešenje koje smo imali prilike da vidimo u nedelju razvio je tim Beogradske patkice.

Oni su radili na rešenju koje bi poboljšalo sistem kupoprodaje i praćenja vlasništva oružja, na primeru SAD-a. Trenutni problemi su neefikasna i preobimna papirologija, različiti propisi po državama, kao i nedostatak poverenja između svih institucija i pojedinaca. Ako se na to doda zakonska regulativa koja zabranjuje centralno skladištenje i pretragu podataka o oružju, Hyperledger pruža jedino kvalitetno rešenje sa tehnološke strane.

Pokazani proof-of-concept može drastično olakšati policiji posao u pronalasku kriminalaca i direktno uticati na bezbednost ljudi i omladine, smanjiti broj žrtava od vatrenog oružja, još više zaštiti nivo privatnosti kupaca oružja i smanjiti troškove održavanja arhiva i regulatornim telima i samim ovlašćenim prodavcima.

Telefonski operateri i falsifikovani lekovi

Tim “Mutni, ali dragi” je rešavao problem telefonskih operatera sa roamingom.

Lokalni operater vrlo kasno dobija informacije o aktivnosti korisnika, samim tim i veoma kasno obavesti korisnika o njegovoj potrošnji.

Rešenje koje su napravili na Hyperledger Fabric platformi ovo rešava kroz nekoliko sekundi. Takođe, platforma je osmišljena kako bi podržala nekoliko stvari:

  1. Instant roaming podatke
  2. Instant prelazak iz jedne mreže u drugu
  3. Neograničene mogućnosti za B2B saradnju na međunarodnom i lokalnom nivou
  4. Rešen problem sa poverenjem, transakcije i sve ostale informacije korisnika isključivo mogu da vide definisani ,,kanali”.

Hyperledger je našao vrlo zgodnu primenu i u lancima nabavke, a tim RAFchain je to iskoristio za rešavanje problema crnog tržišta falsifikovanih lekova.

Njihovo rešenje prati tok leka kroz supply chain sve do potrošača i sve to čuva u Hyperledger. Kada sam lek dođe do potrošača on može da proveri da li je lek došao do njega legalnim putevima i time nije falsifikat i da je za njega je plaćen porez tako što će u aplikaciju uneti utisnuti serijski broj.

Obrada faktura

Tim HyperERP je rešavao problem ručne obrade faktura i third-party sistema za razmenu podataka (u suštini centralizovanih provajdera elektronskih faktura). Uz pomoć njihove platforme, koristeći blockchain, poslovni sistemi mogu direktno da komuniciraju jedni sa drugima, pri čemu se poverljive informacije nalaze samo kod strana koje učestvuju u razmeni podataka.

A isti problem rešavao je još jedan tim, “Po Sto Evra”, čija platforma Meerkat predstavlja distribuirano rešenje za razmenu faktura.

Ideja iza Meerkata je da privredni subjektima da uvid u osnove pokazatelje poslovanja ostalih subjekata kako bi se poboljšala efikasnost, smanjili rizici i troškovi kod razmene dobara i vrednosti. Rešenje je implementirano na HyperLedger Fabricu uz korišćenje HyperLedger Composera, a klijent je napisan u Angularu.

Nevenka Rangelov

Objavio/la članak.

petak, 23. Mart, 2018.

IT Industrija

🔥 Najčitanije