Što je država pomogla privredi, pomogla je. Tako bi se ukratko moglo zaključiti iz izjava raznih zvaničnika u prethodnim nedeljama. Da za dodatnu pomoć nema prostora, bez ozbiljnih posledica po ekonomiju države, smatra i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Kako ukazuje, privreda do sada nije iskoristila mogućnost uzimanja povoljnih kredita, koje je država obezbedila, dajući garancije od 480 miliona evra. 

Preduzeća procenjuju da slamanje epidemije neće biti brzo

„Od dve milijarde evra za koliko je obezbeđena garancija države privreda je uzela ili aplicirala za kredite u iznosu od jedne milijarde evra, što je ozbiljan signal da i vlasnici preduzeća procenjuju da slamanje epidemije neće biti brzo i da će oporavak biznisa potrajati možda više godina, zbog čega oni neće moći uredno da servisiraju svoje dugove.”

Savić navodi i da stanje privrede u našoj zemlji u dobroj meri zavisi od oporavka privrede na svetskom novou, pre svega kod naših partnera iz Nemačke i Italije. Ukoliko na to dodamo i problem smanjenja stranih ulaganja u odnosu na isti period prethodne godine, te izostanak domaćih investicija, jasno je da će se stanje u ekonomiji dugo oporavljati. 

Pročitaj i: 

Kazna do 1.000.000 dinara za poslodavce koji ne donesu plan primene mera za sprečavanje epidemije

Koliko zabrana putovanja i priča u stranim medijima je dovoljno, da bismo se ozbiljno odnosili prema epidemiji?

On očekuje da će nakon oktobra doći do povećanja broja otkaza. Podsetimo, tada će i poslodavci koji su uzeli pomoć države, moći da otpuštaju zaposlene, bez ikakvih penala. Zato istraživačica Centra za demokratiju Sarita Bradaš, kaže za Nova.rs da je desetine hiljada zaposlenih u riziku da ostane bez posla.

Država treba da smanji poreske i parafiskalne namete

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku predlaže da država smanji poreske i parafiskalne namete, kako bi kompanije mogle da zadrže isti broj radnika. Za sada jedina pomoć stiže iz Privredne komore Srbije u vidu ponovnog aktiviranja specijalizovanog Covid-19 info servisa. On će blagovremeno informisati privrednike u vezi sa poslovanjem kako na državnom, tako i na regionalnom i globalnom nivou. 

Pitanje je samo kako će to činiti, s obzirom na to da iz državnih institicija konstantno dolaze kontradiktorne informacije, kako o epidemiološkim, tako i o ekonomskim merama koje nadležni sprovode. Upravo to što državni organi unose dodatnu neizvesnost, u već prilično neizvesnoj situaciji do koje je dovela pandemija, za privrednike predstavlja veći problem, od izostanka dodatne direktne pomoći.