Dok joj hakeri ruše sajt, Uprava najavljuje novi softver za upravljanje javnim dugom 

Surfovanje „ekonomskog tigra” će zavisiti i od programera.

Petar Paunović
19/07/2021

Izrada novog softverskog rešenja jedna je od reformskih mera, kojom Uprava za javni dug želi da unapredi kontrolu budžetskog deficita. Međutim, pre samo tri dana na sajtu ovog organa mogli ste da zateknete fotografiju na kojoj je hala puna kovčega, koju su okačili turski hakeri

Iz Uprave poručuju da je rešen problem sa sajtom, za dug treba sačekati najavljene mere, koje uz izradu softvera podrazumevaju i obučavanje zaposlenih za njegovo korišćenje, piše eKapija. Pitanje je samo da li će država tako isprogramirati dug ili će se na konto dopisati i kriptovalute, koje će hakeri tražiti kako bi otključali sisteme? Pokušali su to pre više od godinu dana u Novom Sadu, ali je gradonačelnik odbio da plati otkup, pa je gomila podataka ostala zaključana. 

„Redovno treba držati treninge zaposlenima kako bi se svest podigla na određeni nivo, demonstrirati kako neki od tih napada izgledaju, na taj način možete da izbegnete da zaposleni svojim neznanjem doprinesu jednom ovakvom napadu, što je vrlo često slučaj”, objasnio je prilikom tog napada Miloš Radić

Svakako bezbednost postaje sve veći problem, samo Sjedinjene Američke Države traže 500.000 programera samo u toj oblasti. Zato je jako važno na koji način će sveopšta digitalizacija naših institucija proći, jer javašluk u delu može mnogo da nas košta i bude potencijalno opasan po građane. 

Što se javnog duga Srbije tiče, on će krajem ove godine iznositi oko 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili nešto preko toga, što je relativno visok nivo javnog duga za zemlju na nivou razvijenosti na kome se nalazi Srbija, ali još nije kritičan u smislu da nam preti kriza javnog duga, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

„Mere protiv fiskalnog deficita mogu da se sprovedu i bez povećanja poreza i bez smanjivanja apsolutnog nivoa javnog rashoda. Potrebno je samo držati najveće rashodne javne pozicije, što su plate u javnom sektoru i penzije, pod kontrolom, odnosno obezbediti da one rastu sporije od BDP-a”, ukazao je Arsić. 

Da li će ekonomski tigar surfovati softverom Uprave javnog duga bez problema ili će imati posla s raznim „lovokradicama”, to je, čini se, uz finansijsko, postalo i pitanje za inženjere. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 19. Jul, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije