Demo Day pete Startap akademije — Telekom dodelio 20.000€ bespovratnih sredstava

Od novembra prošle godine, pet startapa je radilo zajedno sa Startitom na unapređenju svojih ideja i biznisa. Juče je održano finale ovog programa, gde su timovi prezentovali svoje ideje investitorima.

Strahinja Krstić - 29. Mart, 2017.

Tokom poslednjih pet meseci, Cactomain, APER, AddTag i Balloonera razvijali su svoje startape i biznis ideje pod mentorskom podrškom Startita i kroz program Startap akademije.

Ovo je peta akademija po redu, a prvi put da je realizovano i partnerstvo sa jednom velikom kompanijom koja je timovima koji su se najbolje pokazali na samoj akademiji dodelila novčane nagrade u ukupnom iznosu od 20 hiljada evra.

Uz prisustvo žirija koji je odlučivao o dodeli grantova Telekoma Srbija, srpskih i regionalnih investicionih fondova, Startitovih partnera i svojih kolega iz timova, predstavnici startapa su prezentovali svoje proizvode.

Proizvodi, ne samo ideje

Ova generacija razlikuje se od prethodnih, jer su na akademiju došli sa prototipima i gotovim proizvodima, a ne samo biznis idejama.

luka jakovljević balloonera

Luka Jakovljević, Balloonera

Misija Balloonere je pojeftinjenje balonskih letova u svemir i istraživanja stratosfere. Tim je razvio sondu i softver pre svega za meteorološke svrhe, ali se upotrebna vrednost njihovog rešenja time ne iscrpljuje. Meteorološke stranice širom sveta, pa i u Srbiji, trenutno koriste znatno skuplja, ali ne i kvalitetnija rešenja.

stefan lobor addtag

Stefan Lobor, AddTag

AddTag tim razvija rešenje koje bi trebalo da olakša komunikaciju brendova i posetilaca na festivalima i drugim događajima, kako bi načinili njihove marketinške aktivnosti efektivnijim i interakciju sa posetiocima festivala zanimljivijom. Povezuju offline svet i društvene mreže na kojima prenose atmosferu sa festivala, a to rade kroz RFID tehnologiju, narukvice i boothcampove.

đorđe vanjek cactomain

Đorđe Vanjek, Cactomain

Cactomain je razvio intuitivnu platformu, registrar internet domena kojim rešavaju kompleksnost standardnih i popularnih registara, poput GoDaddy-a. Za razliku od popularnih globalnih rešenja, na Cactomainu je sve jednostavno i brzo, bez dodatnih opcija koje često opterećuju obične korisnike.

gavrilo andrić aper

Gavrilo Andrić, APER

Iako se APER prvobitno okupio kao ekipa inženjera/programera koji su hteli da prave robote, prerastao je u startap koji se bavi analizom sentimenata i brend reputacije na društvenim mrežama. Analizom velikog broja komentara na društvenim mrežama (Facebook i Twitter), njihov servis obaveštava marketinške timove o naglašenim emocijama korisnika određenog brenda koji se izdvajaju iz mora komentara. Analiza bi trebalo da doprinese poboljšanju reputacije brenda i komunikacije sa korisnicima.

20.000€ za tri tima

Dobitnici novčanih sredstava od strane Telekoma Srbija su Balloonera, Cactomain i AddTag. Pokretanjem mts startap ubrzanja za podršku domaćim IT kompanijama, Telekom Srbija postao je prva korporacija u Srbiji koja je uložila nepovratna sredstva u razvoj startapa u ranoj fazi.

Ovo nije sam kraj akademije, jer će rad startapa biti praćen i u narednih nekoliko meseci uz podršku Startitove mreže mentora i partnera. Nakon tri meseca, neki od njih će se predstaviti i na centralnom “Znam da možemo” događaju pred mnogo većom publikom.


Ukoliko pokrećete ili ste već pokrenuli startap, a potrebna vam je podrška na tom putu, možete se prijaviti ovde kako biste dobili obaveštenje kada počne konkurs za sledeću generaciju Startap akademije.