Da li paušalci plaćaju dodatni porez na državni minimalac? 

Novac ne smete da prebacite na račun firme, ali šta onda da radite s njim? 

Petar Paunović
08/05/2020

Isplata prvog od tri minimalca, koje država daje u okviru ekonomskih mera za spas privrede, počela je juče. Privrednici koji su u skladu s Uredbom podneli zahtev za ovakvu vrstu pomoći, bi tokom ova dva dana trebalo da dobiju 30.000 za svakog zaposlenog. Ta pomoć će biti oporezovana, tačnije privrednici će za svakog zaposlenog dobiti ukupno 90.000 dinara, ali će vratiti gotovo 60 odsto kroz poreze i doprinose

To važi kako za poslodavce, tako i za preduzetnike koji su se opredelili za isplatu lične zarade, s obzirom da je ova pomoć namenjena upravo namirivanju plata. Međutim, šta je s paušalcima? 

Paušalci nemaju pravo na ličnu zaradu, pa nemaju na šta da plate porez

Paušalno oporezovani preduzetnik nema zakonsko pravo da se opredeli za ličnu zaradu, već on poreze i doprinose plaća prema poreskom rešenju. Zato on neće imati nikakva dodatna oporezivanja, plaća ono što je i do sada plaćao, piše Nova ekonomija

Kako je Startit Dnevnik već pisao, svi koji se opredele za uzimanje minimalca plaćaju ono što su i do sada plaćali, uz to što namete države za ova tri meseca mogu da odlože i da ih plate u 24 mesečne rate od 2021. godine. 

Novac ne smete da prebacite na račun firme

Jedino na šta paušalac mora da obrati pažnju, jeste upravo to za šta je novac namenjen. To znači da novac s namenskog računa ne može da prebaci na račun firme, već mora na svoj lični račun. Šifra plaćanja je 241, a ako se novac ne prebaci do 15. avgusta 2020, on će biti povučen s namenskog računa. To znači da su u međuvremenu preduzetnici odustali, jer su izračunali da im se uzimanje mera ne isplati.  

Petar Paunović

Objavio/la članak.

petak, 8. Maj, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije