Šest meseci pre dobijanja subvencije Continental se iz Računarskog programiranja preregistrovao u Tehničko savetovanje

Računarsko programiranje je isključeno iz Uredbe o privlačenju direktnih investicija u januaru 2017. godine, ali ne i mogućnost da kompanije koje nisu u delatnosti razvoja softvera dobiju finansijski podsticaj za zapošljavanje programera.

Sanja Vatić - 3. April, 2018.

Kada smo pre nešto više od nedelju dana pisali o tome kako Vlada subvencijom od 9,5 miliona evra finansira i favorizuje jednu IT kompaniju — Continental i time guši konkurenciju na IT tržištu, pomenuli smo kako se mogao steći utisak da je Vlada zaobišla sopstvenu Uredbu o direktnim investicijama kojom je razvoj softvera označen kao delatnost kojoj ne mogu biti dodelje državne subvencije.

S tim u vezi, juče je na televiziji N1 Milan Šolaja, direktor Vojvodina ICT Clustera, pomenuo da je kompanija Continental promenila pretežnu delatnost iz Računarskog programiranja u Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje samo dva i po meseca pošto se registrovala u Srbiji:

Continental Automotive se registruje 26. jula sa šifrom delatnosti 6201 — Računarsko programiranje. Dakle, registruje se kao IT firma. Trećeg oktobra prošle godine, kompanija u APR-u vrši promenu registracije pretežne delatnosti i upisuje delatnost sa šifrom 7112 — Inženjerska delatnosti i tehničko savetovanje. Inidikativno je da je izvršena promena delatnosti urađena dva i po meseca nakon registracije privrednog društva, mesec dana nakon uplate osnivačkog kapitala i, naravno, nakon što je Komisija za kontrolu državne pomoći promenila Uredbu i izbacila IT iz mogućnosti da se subvencioniše.

Njegove navode dokazuje i rešenje iz APR-a datirano na 3. oktobar prošle godine.

S druge strane, u istoj emisiji je savetnik za digitalizaciju u Vladi Srbije Nenad Paunović istakao da je Continental automobilska firma i da kao i svaka savremena kompanija ima svoju softversku komponentu. Zbog toga smo se s pitanjem zašto bi Continental menjao delatnost obratili Vladi Srbije.

Bespredmetno je raspravljati da li je Continental softverska ili automobilska firma. Takođe, nije nam poznato zašto je Continental menjao šifru delatnosti u APR-u. Continental je kompanija koja je već dugo prisutna u Srbiji i tehnički detalj kao što je šifra pretežne delatnosti svakako nije bio presudan za dogovor o subvenciji za osnivanje centra za istraživanje i razvoj jedne takve kompanije.

Međutim, nakon saznanja o promeni delatnosti, argument Vlade da je Continental kompanija iz autoindustrije koja ima komponentu digitalizacije, a ne IT kompanija, može delovati neubedljivo. Pogotovo ako znamo da se Continental u Srbiji inicijalno registrovao kao IT firma, i da kao deo IT sektora posluje i na drugim tržištima. Ili kako je Milan Šolaja juče objasnio na televiziji N1:

Ova kompanija je već dugo aktivni učesnik na tržištu računarskog programiranja van Srbije, a kao takva započela je aktivnost i u Srbiji angažovanjem IT programera. Njihov dolazak kao IT kompanije najavljivan je od strane zvaničnika ove države tokom maja 2017. godine i nije moguće da su oni preko noći promenili svoju suštinu, svoju investicionu i poslovnu strategiju u Srbiji.

Iako nije jasno da li je Continental zbog subvencija za zapošljavanje rešio da otvori svoj razvojni centar u Srbiji ni kada su ti pregovori počeli, iz izjave koju nam je za prethodni tekst dao Saša Ćioringa, generalni menadžer Continentala za Srbiju, da se naslutiti da su Continentalu od starta ponuđena sredstva za zapošljavanje kadra:

Pre odluke da dođemo u Srbiju, bilo je mnogo lokacija i zemalja koje su uzete u obzir i većina njih je takođe nudila subvencije. Troškovi podizanja takvog razvojnog centra su veoma visoki i subvencije pomažu kako bi lokacija i dalje bila privlačna u smislu troškova dok inženjeri još uvek nisu u mogućnosti da rade u punom kapacitetu.

Kompanija Continental nije imala komentar na pitanje zbog čega su promenili delatnost i kada su počeli pregovori o subvencijama.