Kako da klince (ili potpune početnike) približite programiranju?

Najlakše se uči kroz zabavu, a najbolji način učenja programiranja je svakako kroz zanimljive igrice, a mi vam donosimo vam nekoliko predloga.

Tanja Mladenović - 1. Septembar, 2015.

Ako ste hteli nekog prijatelja ili klinca da podučite programiranju, a niste znali kako ili nije išlo najsrećnije, evo najbezbolnijeg i najzabavnijeg rešenja.

Igrice namenjene učenju programiranja vas ne uče samo tehnici i detaljima, da li vam je slovo veliko ili malo, da li imate višak razmak ili vam fali tačka, već vas uče i načinu razmišljanja tipičnog programera.

Uz lepe boje i veselu muziku, CodeMonkey je verovatno najzabavniji način učenja programiranja. Iako  deluje krajnje naivno i jednostavno, kodiranje majmuna da se kreće i skuplja banane izaziva zavisnost. A onda dođe i kornjača koja vas vozi preko vode.

Nešto komplikovaniji i zahtevniji je CodeCombat. U okviru šest nivoa, vi ste vitez koji hara zamcima i učite da ispunjavate jednostavne sintaksičke zahteve do nivoa kada možete samostalno sastaviti liniju koda u JavaScriptu.

Još ozbiljna stvar je CodinGame koji je zapravio skup nekoliko desetina igara podeljenih u nivoe od najlakšeg do veoma teškog, a u toku su i prijave za svetsko tačmičenje u igranju ovih igara u kom možete da osvojite radno mesto u nekoj od kompanija-sponzora.

Kada već naučite da otkucate kod, tu je CheckiO koji pomaže da postanete bolji i da pravite što lepši i pregledniji kod.