CLOUD ENGINEERING DAY

CLOUD ENGINEERING DAY je mini-konferencija namenjena svim inženjerima i inženjerkama koji se bave razvojem softvera u “oblaku”, sa posebnim naglaskom na Java jezik i ekosistem oko njega. 

Pozivamo vas da nam se pridružite u subotu, 11. maja u beogradskom Startit Centru, na mini-konferenciji o razvoju softvera u cloud-u.

Na ovom događaju ćete čuti nekoliko priča iz prakse od domaćih kolega, koje se odnose na različite aspekte razvijanja softvera u današnje vreme. Među njima ćemo imati priču iz prakse o rušenju zidova između developera i opsa, prikaz prebacivanja velike multitenant Java aplikacije na novu bazu, priču o keširanju u Javi i druga predavanja.  

Pored učenja i informisanja ovaj događaj je odlična prilika da se upoznate i povežete sa profesionalcima i entuzijastima koji se bave Java tehnologijama.

Konferenciju ko-organizuju Startit i CallidusCloud, a namenjena je Java programerima koji poznaju i koriste ovaj jezik. Učešće na konferenciji je besplatno, ali je prijava obavezna.

KLIKNI OVDE ZA PRIJAVU

AGENDA

11:30 — Registracija

12:00 — Kako smo migrirali 200 customera i isto toliko gigabajta podataka sa Oracle na HANA in-memory bazu podataka

Predstavićemo naše iskustvo sa migriranjem velike multitenant Java aplikacije, sa dosta spoljnih komponenti, sa Oracle na HANA-u, jednu od najbržih in-memory baza podataka na svetu. Kako je tekao proces tranzicije i kroz koje sve faze je development i ops tim morao da prođe da bi sve nakon migracije profunkcionisalo bez greške i to za samo nekoliko meseci. 

Predaje Miša Angeleski

12:45 — Korišćenje Ehcache-a u metadata servisima visokog opterećenja

Keširanje je jedan od koncepata bez koga je teško zamisliti razvoj i upotrebu sistema koji moraju zadovoljiti zahteve za skalabilnošću i visokim performansama. Jedan od takvih sistema je InfoService – Spring Boot aplikacija koja servira podatke svim klijentima našeg EON proizvoda, koja mora opslužiti više stotina request-ova u sekundi. Za sekundarno keširanje u InfoService-u koristi se Ehcache – jedna od najkorišćenijih keš biblioteka u Javi. Pored uvoda u Ehcache, pričaćemo o izazovima sa kojima smo se susretali u toku razvoja i kako smo ih rešili i metrikama keš regiona uz nekoliko konkrenih implementacionih primera.

Predaje Sofija Purić

13:25 — Ručak i druženje

14:00 — Road to Agile Development – CI/CD

Na ovom predavanju predstavićemo sve izazove, probleme na koje smo naišli na putu ka Agile Development-u. Kako smo srušili zid između developera i opsa, kao i prateće alate koji su nam u tome pomogli počev od: GitHub-a, Build Tool-ova, Micro-service framework-a, Jenkins, Docker, Spinnaker, Kubernetes & GC.

Predaje Zlatko Granik

14:45 — Quarkus – next-generation Kubernetes native Java framework

Quarkus je Kubernetes-Native Java framework prilagođen za GraalVM and HotSpot, sačinjen od najboljih Java biblioteka i standarda. Cilj Quarkusa je da Javu načini vodećom platformom u Kubernetes i serverless okruženjima, a da u isto vreme ponudi programerima jedinstveni reaktivan i imperativan programerski model, koji optimalno adresira široki spektar distribuiranih arhitektura. Proći ćemo ukratko kroz najvažnije stvari koje Quarkus donosi, na primerima.

Predaje Igor Spasić 

15:25 — Kreiranje platforme za generisanje izveštaja o korisnicima u Scala programskom jeziku

Na ovom predavanju ćemo predstaviti razvojni put platforme za generisanje raznih izveštaja o korisnicima LotusFlare.

Predstavićemo više iteracija platforme i njihove mane i prednosti i kako smo uspeli da smanjimo vreme generisanja izveštaja sa 72 sata na 90 minuta, a potom na svega desetine sekundi. Platforma je kompletno napisana u programskom jeziku Scala, a baze podataka i tehnologije koje su korišćene u izradi su Cassandra, Redis, Clickhouse i Kafka.

Predaju Uroš Milošević i Aleksandar Ivanović

Prijavi se za konferenciju

Događaj će se održati 11. maja sa početkom u 11:30 u beogradskom Startit Centru (Savska 5). Prisustvo je besplatno, ali je prijava putem forme obavezna — za sva pitanja pišite nam na [email protected].