Četiri radna dana, a iste plate — najveće svetsko ispitivanje četvorodnevne radne nedelje na Islandu pokazalo se kao veoma uspešno

Učesnici ispitivanja na Islandu radili su četiri dana nedeljno za istu platu, što se pokazalo kao zdravije za zaposlene i produktivnije za kompanije.

Petar Paunović
06/07/2021

Najveće svetsko ispitivanje četvorodnevne radne nedelje i skraćenog radnog vremena na Islandu bio je „veliki uspeh” i trebalo bi ga testirati u Velikoj Britaniji, navode istraživači. Tamo je oko jedan odsto zaposlenih učestvovalo u pilot programu u kojem su za istu platu radili kraće. 

Zajedničko istraživanje organizacija iz Islanda i Velike Britanije, u kojem je od 2015. do 2019. godine učestvovalo više od 2.500 ljudi, pokazalo je da se skraćivanjem radne nedelje povećala produktivnost. Zato su islandski sindikati počeli da pregovaraju o smanjenju radnog vremena.

Od 2019. godine do danas je 86 odsto svih zaposlenih u zemlji smanjilo svoje radno vreme ili imaju takvu mogućnost u okviru svojih ugovora, piše Independent

Radnici obuhvaćeni eksperimentom uključivali su mešavinu onih koji su imali klasično osmočasovno radno vreme i onih sa poslovima na smene, poput zdravstvenih i socijalnih radnika, pa čak i radnika u igraonicama. Analiza je pokazala da se dobrobit zaposlenih uključenih u istraživanje znatno poboljšala. 

Smanjena je percepcija stresa, izgaranje (tzv. burnout), a poboljšana je i ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Istovremeno produktivnost i pružanje usluga su ostali isti, na većini radnih mesta su čak poboljšani. 

Gradsko veće Rejkjavika i islandska Vlada su odlučili da ispobaju ovaj metod, nakon pritiska tamošnjih sindikata i organizacija.

„Ova studija pokazuje da je najveća svetska proba kraće radne nedelje u javnom sektoru po svim merama bila neizmerni uspeh. To pokazuje da je javni sektor zreo da bude pionir. Island je napravio veliki korak ka četvorodnevnoj radnoj nedelji, pružajući sjajan primer iz stvarnog života”, navodi jedan od autora istraživanja. 

Prošlogodišnja anketa u Velikoj Britaniji pokazala je da je 63 odsto Britanaca podržalo ideju skraćenja radne nedelje bez smanjivanja plata, dok je 12 procenata bilo protiv. Sada, nakon eksperimenta na Islandu, britanski parlamentarci pozivaju vladu da napravi telo koje će ispitati ovaj predlog. 

Kako je Startit Dnevnik već pisao, poslovi sa četvorodnevnom radnom nedeljom utrostručili su se u protekle tri godine, a brojne kompanije, poput Unilever Plc, ili Awin, započeli su interne eksperimente sa ovim režimom.

Vlada Španije pokrenula je pilot program u kojem će kroz tri godine preći na kraću radnu nedelju bez smanjenja plata, a slični predlozi zabeleženi su u Japanu, Indiji, Evropi, i drugde.

Studija sa Univerziteta Reding pronašla je da skoro dve trećine preduzeća sa četvorodnevnom radnom nedeljom beleže povećanje produktivnosti, a poznata je i starija studija rađena na primeru Microsoft Japan, gde je uvođenjem ovog režima produktivnost porasla za 40 odsto, a ima i drugih pozitivnih primera.

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 6. Jul, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ