Bugarski LAUNCHub Ventures prikupio 44 miliona € i postao jedan od najvećih fondova u ovom delu sveta

VC firma je na putu da prikupi 70 miliona evra do sredine ove godine, koje će ulagati u startape iz našeg regiona.

Marko Marković
12/01/2021

Bugarska VC firma LAUNCHub Ventures na putu je da prikupi fond od 70 miliona evra do sredine ove godine, pošto je kompanija objavila da su već dostigli 44 miliona, piše Tech.eu.

Ovo je najveći investicioni fond koji je ikada lansiran u Bugarskoj, ali i jedan od najvećih u ovom delu Evrope.

LAUNCHub Ventures se inače fokusira na startape u ranoj fazi koji su bazirani u Jugoistočnoj Evropi, a prvi srpski startap koji su podržali bio je Fliiby. Osnovani su 2012. sa ciljem da podrže startape u sektorima kao što su B2B SaaS, fintech, big data, AI, blokčejn i ostale, a u decembru 2016. su već prikupili 18 miliona evra.

Najnovija ulaganja u fond došla su od Evropskog investicionog fonda, brojnih drugih tehnoloških korporacija, kao i od uspešnih bugarskih osnivača.

Firma planira da uloži u 25 startapa u sledeće četiri godine, a u trenutnom porfoliju se nalaze sveže osnovani GTMHub, kao i FintechOS, Giraffe360, Office RnD i Ferryhopper.

Početna ulaganja su u između 500.000 i 2.000.000 evra po krugu, ali su iz LAUNCHub-a izjavili da će više od polovine ukupnog fonda biti sačuvano za potrebe kompanija iz njihovog porfolija u sledećim rundama.

Sredstva za ulaganje u neke od kompanija koje je LAUNCHub već podržao, došao je iz fonda koji je tek sada objavljen. Zapravo, 4,6 miliona evra, ili oko 10 odsto trenutnog fonda, već je iskorišćeno.

Jedan od osnivača firme je izjavio da su investitori sa zapada primetili ekonomski rast zemalja Centralne i Istočne Evrope, i da su u potrazi za sledećim jednorogom. On smatra da region ima ogroman i neiskorišćen potencijal, sa sve više lokalnih priča o uspehu, što samo raščišćava put za sledeću generaciju osnivača tehnoloških startapa u ovom delu sveta.

Marko Marković

Objavio/la članak.

utorak, 12. Januar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ