Fliiby je prvi srpski startap koji je dobio investiciju od LAUNCHuba!

Domaći startap Fliiby koji je nedavno izbacio treću verziju svog proizvoda dobio je investiciju od bugarskog fonda LAUNCHub u kome do sada, uprkos dobrim namerama sa obe strane, nije bilo ni jednog srpskog startapa. LAUNCHub investira do 200.000€ po kompaniji, a konkretni uslovi investicije nisu poznati. Osim novčane podrške, Fliiby će dobiti i značajna mentorstva i

Zoja Kukić
10/02/2015

Domaći startap Fliiby koji je nedavno izbacio treću verziju svog proizvoda dobio je investiciju od bugarskog fonda LAUNCHub u kome do sada, uprkos dobrim namerama sa obe strane, nije bilo ni jednog srpskog startapa.

LAUNCHub investira do 200.000€ po kompaniji, a konkretni uslovi investicije nisu poznati. Osim novčane podrške, Fliiby će dobiti i značajna mentorstva i zasigurno koristi od povezivanja sa ključnim partnerima i budućim investitorima.

Fliiby je jedan od najstarijih domaćih startapa, postoji već 7 godina, a u periodu dok je bio onlajn datoteka imao je čak i 6 miliona aktivnih mesečnih korisnika. Sada, u duhu promene tržišta, novi Fliiby teži da promeni budućnost digitalnog izdavaštva i omogući svim onlajn izdavačima da unovče sadržaj koji objavljuju.

Braća Nemanja i Vujadin Divjak, osnivači Fliibyja, su za početak veoma zadovoljni saradnjom i od nje očekuju samo još da bude bolja:

nemanja divjakLaunchub vidimo kao sledeci korak do Berlina, Sanfranciska ili Londona.

Od njih  očekujemo podršku u vidu saveta za dalji razvoj, tj. vid mentorstva na kojem su odmah počeli i da rade. Već nakon prvog sastanka sa njima osetili smo snažnu podršku za sam projekat i razumevanje onoga što radimo.

Fliiby tim nadalje planira da nastavi da usavršava svoj proizvod i privlači korisnike.

vujaNastavljamo rad na Fliiby platformi, usavršavanju programa monetizacije fajlova i dodavanju novih funkcionalnosti. Fokusiraćemo se na rast, sklapanje ekskluzivnih dilova sa izdavačima digitalnog sadržaja, fotografima, muzičarima, video producentima, itd.

Od lansiranja nove verzije, za manje od 6 meseci ekipa ima 25.000 novih korisnika i 1.000 novih izdavača koji su zajedno postavili više od 80.000 različitih fajlova. Posete se za ovo vreme mere u milionima, a tim tek sada planira da se agresivnije bavi marketingom.

Ovo nije prva investicija ovog tima, pre toga su dobili jednu od poslovnog anđela. Braća imaju iza sebe i jedan exit – gde su svoj proizvod prodali Kimu Dotkomu (koji stoji iza Megauploada).

Kako nam kažu, Fliiby već ima prihode, ali i izdavači koji su na njemu:

nemanja divjakKrenuli smo da zarađujemo od advertajzinga već od prvog dana, međutim ono što je najbitnije je da imamo izdavače koje isplaćujemo i koji zarađuju kroz naš model koji i jeste fokusiran na deljenje zarade sa njima.

Trenutni CPM (zarada na hiljadu pregleda) je dosta visok, zahvaljuljući kombinaciji banera i video reklama. Nismo još stigli do prelomne tačke (pokrivanje troškova), ali uz investiciju od LH upravo to planiramo.

Zrenjaninska ekipa ima i plan da se proširi, pa ako želite da im se pridružite možete da im pošaljete svoj CV “uz obrazloženje kako možete da doprinesete Fliiby, tako da postane i njihova” na [email protected]. A ostale poslove možete naći na Startit Poslovima.

Zoja Kukić

Objavio/la članak.

utorak, 10. Februar, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije