Bitcoin vredi 15.000 dolara, najviše od 2018.

Jedni predviđaju rast do 20.000 dolara, a drugi su skeptični jer su nakon ranijih skokova sledili padovi. 

Petar Paunović
06/11/2020

Bitcoin je skočio za 9,2 odsto i vredi 15.301 dolara, što je na najvišem nivou od januara 2018. Sve to je pokazalo da su strahovi zbog neizvesnih američkih izbora i razvoja pandemije bili neopravdani, kada se govori o kriptovalutama. 

Gotovo istovremeno iz Ministartsva pravde stiže vest o zapleni bitcoina u vrednosti od milijardu dolara, što je najveća akcija zaplene kriptovaluta u istoriji te institucije. 

Na rast digitalne valute su uticale značajne investicije, poput  Square Inc. i Paul Tudor. Pristalice tvrde da bitcoin može biti diverzifikator u vremenima neizvesnosti, pa bi događaji poput zatvaranja širom Evrope usled pandemije ili kašnjenja rezultata izbora u SAD-u mogli da podstaknu njegov porast.

Pročitaj i: 

„Radi se na poreskom okviru za digitalnu imovinu i biće stimulativan”: Šef tima za izradu Nacrta zakona o digitalnoj imovini za Startit Dnevnik 

Svet kriptovaluta je, naravno, izuzetno nestabilan. Bitcoin je velike skokove imao i ranije, posebno krajem 2017, i srednom prošle godine, nakon kojih su usledili veliki padovi, pa su mnogi stratezi i investitori skeptični, ocenjuje Bloomberg

Iz Empire Financial Research poručuju da su kriptovalute „tehno-libertarijanska pump and dump šema”, odnosno veštačko naduvavanje cene akcija lažnim i zavaravajućim pozitivnim izjavama, kako bi se jeftino kupljena akcija prodala po višoj ceni, zato preporučuju većini investitora da ih izbjegavaju. Međutim, postoje i oni koji procenjuju da bi već naredne godine vrednost bitcoina mogla da pređe 20.000 dolara. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

petak, 6. Novembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ