Najvrednija svetska virtualna valuta prodavala se za 5,6 odsto više, po ceni od oko 20.600 američkih dolara, prema tržišnim podacima Coin Metrics-a, povećavajući godišnji dobitak na više od 180 procenata.

Analitičari kažu da je to podstaknuto od velikih ulagača poput Paula Tudora Džounsa i Stenlija Drakenmilera, koji su sopstvenu imovinu preveli u kriptovalute, dok su tehnološke kompanije poput Square-a i MicroStrategy-a koristile sopstveni prihod za kupovinu bitcoina, piše CNBC.

Pročitaj i: 
Zaplenjeno milijardu dolara u bitcoinu sa sajta za prodaju droge 

Dobili ste bitkoin na poklon? Prema novom zakonu na to se plaća porez

Najnoviji rekord podsetio je mnoge na njegov skok iz 2017. godine, kada je vrednost bila približno 20.000 američkih dolara. Nakon toga je usledio nagli pad do skoro 3.000 dolara. Međutim, analitičari veruju da će ova vrednost biti stabilna, jer nije zasnovana na šepkulacijama, već na investicijama.

Podsetimo, početkom prošlog meseca vrednost mu je bila viša od 15.000 dolara, pa su neki ukazivali da bi do kraja godine ovaj rast mogao da se desi. Ranije su iz Empire Financial Research poručivali da su kriptovalute „tehno-libertarijanska pump and dump šema”, odnosno veštačko naduvavanje cene akcija lažnim i zavaravajućim pozitivnim izjavama, kako bi se jeftino kupljena akcija prodala po višoj ceni, zato preporučuju većini investitora da ih izbjegavaju.

Međutim, količina investitora i stabilan dosadašnji rast ukazuju da bi veća cena mogla biti stvarna, a ne naduvana brokerskim špekulacijama.