Bitcoin i pored pada cene nadmašio pojedine nacionalne valute na godišnjem novou

Bitcoin jači od venecuelanskog bolivara, sudanske funte i argentiskog pezosa.

Tanja Marin
10/09/2018

Bitcoin, najdominantnija kriptovaluta na svetskom tržištu, iako je zabeležio veliki pad u vrednosti od decembra prošle godine, uspeo je da nadmaši tri nacionalne valute kada se gleda period od 365 dana.

Prema podacima Čarlija Bajloa, direkotra istraživanja njujorške investirorske kompanije Pension Partners, koji je uporedio promenu vrednosti kriptovaluta i fiat valuta u odnosu na američki dolar, Bitcoin je zabeležio manji pad (-46,7 odsto) u odnosu na venecuelanski bolivar (-99,9 odsto), sudansku funtu (61,1 odsto) i argentiski pezos (50,5 odsto).

Bitcoin i ostatak tržišta kriptovaluta doživeli su treću najveću korekciju vrednosti u 2018. godini, nakon velikih padova u 2012. i 2014. godini. Ipak, Bitcoin je zajedno sa VeChainom (-27 odsto) i EOS-om (-15,7 odsto) u proteklih devet meseci prevazišao mnoge nacionalne valute, posebno one čije su zemlje bile pogođene američkim sankcijama.

Isto tako veliki gubitak vrednosti je zabeležila i turska lira koja je u prethodnih godinu dana pala za više od 44 odsto u odnosu na američki dolar, nakon što je američka vlada pooštrila sankcije prema Turskoj i na taj način je isključila iz globalnog finansijskog sistema.

Argentinski pezos i venecuelanski bolivar su zabeležili ogroman pad vrednosti zbog hiperinflacije, a pad bolivara bio je dodatno intenziviran time što je predsednik države Nikolas Maduro doneo zvaničnu i vrlo kontroverznu odluku da efektivno zameni nacionalnu valutu kriptovalutom Petro.

Sve ovo pokazuje da na tržištu nemaju samo kriptovalute problem da zadrže stabilnost, već da se i neke nacionalne valute prethodnih godina poprilično muče, ali svakako Bitcoinu i ostalim kriptovalutama, koji predstavljaju ,,novac budućnosti“, ne laska kada se stavljaju u isti koš sa valutama na čiju vrednost u velikoj meri utiču sankcije, loša ili pogrešna politika, osakaćena privreda i ekonomska kriza.

Potražnja za Bitcoinom ne opada

Od kada se prvi put pojavio, Bitcoin prate česte promene vrednosti u kružnom ciklusu (mehur-pad-rast-oporavak) i kako stručnjaci naglašavaju ovo je normalna pojava za tržište i tehnologije koje su još uvek u ranoj fazi razvoja. Joni Asia, CEO eToro-a je s tim u vezi izjavio da ovakve korekcije Bitcoina koje smo videli u avgustu, mogu imati pozitivne dalekosežne posledice na rast i razvoj kripto tržišta, jer omogućavaju stabilizaciju cena i osnažuju industriju.

Uz sve turbulencije koje su doživele kriptovalute u 2018. godini potražnja za njima nije zabeležila značajniji pad, pa je tako, kako stručnjaci naglašavaju, na stabilnost cene Bitcoina u avgustu uticala pojava velikih investitora i institucija na tržištu kriptovaluta.

Uticaj sankcija i ekonomskih kriza u pojedinim zemljama doveo je do porasta interesovanja stanovništva, pre svega Argentine, Turske i Venecuele, za tržište kriptovaluta, gde ljudi fiat novac menjaju za kriptovalute, naročito Bitcoin.

Nema sumnje da će Bitcoin i u buduće uspevati da nadmaši nacionalne valute kada se gleda promena vrednosti, kao i da će broj nadmašenih biti veći, ali jasno je da kriptovalute, pa i Bitcoin, još uvek nisu u masovnoj upotrebi i da će proći još dosta vremena dok ne postanu sigurna alternativa fiat novcu, a ne samo ,,spasilac“ za ekonomije u krizi.

Tanja Marin

Objavio/la članak.

ponedeljak, 10. Septembar, 2018.

IT Industrija

🔥 Najčitanije