Bil Gejts, suosnivač Microsoft-a i (trenutno) četvrti najbogatiji čovek na svetu, u intervjuu za WSJ spomenuo je da bi bilo dobro otarasiti se kriptovalute.

Ukratko odgovarajući na pitanje „Bez koje inovacije bi svet mogao i bez?”, Gejts je najpre spomenuo bitcoin, pa se potom predomislio i rekao „bio-naoružanje je ipak pravi odgovor”.

Prethodnih godina, Gejts je kritikovao spekulativnu prirodu kriptovaluta, smatrajući da iza njih ne stoji nikakva vrednost, i izjavio kako „bi se kladio protiv njih kad bi postojao lak način za to”. Slično stanovište drže mnogi koji u nedavnoj proceni vrednosti bitcoin-a vide potencijal za stvaranje mehura. Ovakve kritike su razumne, imajući u vidu da zahvaljujući velikim oscilacijama u vrednosti bitcoin-a, mnogo ljudi brzo i lako gubi novac.

Kako prenosi MarketWatch, u novijem intervjuu za američku televiziju CNBC, Gejts je rekao kako danas ima „neutralan stav” prema bitcoin-u, jer niti poseduje kriptovalutu, niti se kladi protiv nje.

Gejts u sklopu svoje fondacije radi na širenju digitalnih valuta u zemljama u razvoju, ali to čini s ciljem da se omogući što veća transparentnost i lakši povraćaj novca. Gejtsu danas najviše smetaju mogućnosti za kriminalne aktivnosti koje omogućuje anonimnost kriptovaluta, i ta mogućnost zloupotrebe je najverovatnije glavni razlog za njegov trenutni stav.

Sa druge strane, kompanija Microsoft je nedavno patentirala svoj sistem kriptovaluta, zasnovan na alternativnim metodama rudarenja, poput telesne temperature i moždanih talasa. Ostaje da se vidi da li će taj novi sistem biti u skladu sa idealima osnivača kompanije.