Tržišna vrednost bitcoina prvi put je dostiže bilion dolara, ugrožavajući tradicionalna sredstva za čuvanje viška kapitala, poput zlata. 

Najpoznatija kriptovaluta je s novih 415 milijardi dolara u 2021. uspela da premaši vrednost od bilion, pokazuju podaci Bloomberga. Smatra se da su špekulanti, korporativni blagajnici i institucionalni investitori podstakli uspon bitcoina. 

Dok privrženici kritovalutama ovo vide kao prihvatanje bitcoina zbog njegove sposobnosti bude zaštićen od inflacije, skeptici kažu da je u pitanju manjina koja jaše na talasima monetarnih i fiskalnih podsticaja. Pojedini investicioni stratezi navode da je po sredi i strah od propuštanja, u kome investitori ulažu u bitcoin, kako ne bi propustili priliku da profitiranju. 

Ovog meseca, kompanija električnih automobila Tesla je investirala 1,5 milijardi dolara u bitcoin. Izvršni direktor te kompanije je rekao kako je bitcoin manje glup oblik likvidnosti od gotovine, mada je ova kompanija nakon što je odvojila novac potreban za likvidnost, deo preostalog kapitala uložila u kriptovalute. 

Tržišni analitičari upozoravaju da bi preorijentacija kompanija s tradicionalnih valuta na bitcoin dovela sve u poziciju balona, pre nego što i shvatimo da se u njemu nalazimo. Takođe treba imati na umu da bi određeni državni propisi ili pojava konkurencije kriptovalutama, mogla da dovede do brzog pada popularnosti.