Besplatni kurs preduzetništva i pravljenja igara u Scratchu za osnovce ovog leta u Startit centru Novi Sad

Kurs će biti održan od 27. do 29. avgusta.

Marija Savić - 17. Avgust, 2018.

Startit Centar Novi Sad realizovaće od 27. do 29. avgusta kurs preduzetništva i pravljenja igara u Scratchu za decu. Kurs je namenjen deci uzrasta od trećeg do osmog razreda osnovne škole, a učešće na kursu je besplatno.

Polaznici kurs mogu pohađati u jednom od dva termina:

O kursu

Kurs Preduzetništvo za decu osmišljen je da upozna decu sa svetom poslovanja. Kroz zanimljive primere, igre i raznovrsne aktivnosti deca uče o tome šta je preduzetništvo, kako od ideje nastaje proizvod i kako se osmišljava projekat. Osim toga razvijaju se veštine verbalne komunikacije, donošenja odluka, kritičkog načina razmišljanja. Kurikulum je zasnovan na programu Biz in a Boxx, te iskustvima iz prakse.

Scratch je programski jezik, kao i zajednica korisnika. Omogućava deci uzrasta od 8 do 16 godina (ali i odraslima) da stvaraju interaktivne medijske sadržaje kao što su priče, crtani filmovi i igre.Korisnici sadržaje mogu da dele, da sarađuju na stvaranju novih, čime se omogućava da se deca neprestano kreativno izražavaju, uče kako da sistemski misle i primenjuju osnovna znanja iz računarstva.Ovaj kurs je zamišljen kao postupno uvođenje dece u Scratch bez obzira na prethodno računarsko predznanje. Tokom tri dana polaznici će savladati elemente ovog programskog jezika, čime se osposobljavaju da tumače Scratch i koriste ga da stvaraju svoje programe, animacije i igre. Cilj programa je da svako dete do kraja radionice uspe da, uz pomoć predavača i druge dece, napravi jednostavnu igru sastavljenu od animacija i osnova računarstva.

O predavaču

Ranko Trifković se nakon karijere u novinarstvu pridružio Supersonic Parachute timu i počeo putovanje ka razvoju igara, najpre kao pisac za igre, zatim dizajner i producent igara. Uporedo sa time je pravio i svoje eksperimentalne igre, okupljao indi scenu i bavio se aktivizmom u vezi sa stvaranjem igara.

Iskustvo u pedagogiji je stekao tokom petnaest godina rada u pozorištu mnoštvom radionica sa decom i odraslima. Prateći razvoj svoje dece kroz školu Scratcha u dečjem kulturnom centru Agora u Segedinu, odlučio je da prilagodim zvanični školski kurikulum MIT-a petodnevnim radionicama.

Uslovi za upis

Depoziti su deo standardne prakse kojom osiguravamo da ćemo mesta i sadržaje pružati onim učesnicima koje to zaista zanima i njihov povratak osiguran je Ugovorom.

Prijava

Kurs pravljenja igara biće održan od 27. do 29. avgusta u Startit Centru Novi Sad (Miroslava Antića br.2). Mole se roditelji da pre nego što prijave decu dobro pročitaju uslove za upis na kurs. Mesta se popunjavaju po principu „ko prvi mestu, njemu mesto”, a zainteresovana deca i roditelji prijavu za kurs mogu popuniti ovde.

Organizatori će par dana pred početak kursa e-mailom obavestiti roditelje čija su deca primljena na kurs.