Besmisleno je paničiti — reakcije iz domaće programerske zajednice na Microsoftovu kupovinu Githuba

Ipak: “Novi Microsoft bi trebalo veoma pažljivo da bira smer u kome će razvijati GitHub”.

Nevenka Rangelov - 5. Jun, 2018.

Microsoft je juče i zvanično objavio akviziciju GitHuba o kojoj se spekulisalo prethodnih nekoliko dana. Microsoft će za preuzimanje Githuba odvojiti 7.5 milijardi dolara u akcijama, a dobiće pristup resursu koji broji više od 27 miliona developera.

Kombinaciju jedne od najvećih svetskih softverskih kompanija i najvećeg online repozitorijuma open-source koda mnogi developeri nisu dočekali blagonaklono. Hešteg #movingtogitlab trenduje na Twitteru, a kako navode iz GitLaba količina repozitorija se juče uvećala 10x u odnosu na dnevni prosek.

S druge strane, domaći developeri nisu toliko zabrinuti i skeptični kao njihove glasnije kolege sa HackerNewsa i Reddita, a ovu akviziciju uglavnom posmatraju kao logičan nastavak na Microsoftove inicijative okretanja ka open source-u, kao što je prokomentarisao Petar Partlov, osnivač beogradskog Java Community-a.

Microsoft je u poslednje vreme prilično promenio svoj stari pristup, dosta ulaže u open source i to dosta dobro izgleda. Zato mislim da sa tog stanovišta nema tu nekih posebnih problema i na prvi pogled mi deluje da će tu sve biti okej.

Igor Spasić je sličnog mišljenja kada je u pitanju promena imidža Microsofta.

Besmisleno je upuštati se u FUD. Za sada se još ništa nije promenilo: javni repo-i su besplatni, cene su ostale iste, i dalje je na čelu kompanija koja podleže američkim zakonima i pokreće privatan kod — dakle, na zapadu ništa novo.

Očigledno je da Satijin Majkrosoft želi da promeni imidž, kao što i sam kaže: “judge us by the actions we have taken in the recent past, our actions today, and in the future”. Ne može da promakne reč “recent”, jer su iskustva jednog drugačijeg, oznojeno-ćelavog-Majkrosofta i dalje tu. To zapravo može biti dobro: novi Majkrosoft bi trebalo da veoma pažljivo bira smer u kome će dalje razvijati Github.

Milana Stojadinov iz Rails Girls smatra da je ovo pozitivan događaj za open source zajednicu.

Juče su goreli interneti, no u našoj kancelariji i dalje kruži glasina da Microsoft želi Tenderlove-a (twitter puns).

Šalu na stranu… Mislim da će Github uz Microsoft i Neta nastaviti da bude strava mesto za sve nas. Možda zvuči naivno, ali takođe verujem da dolaze još bolji dani za OpenSource community. :) Nadam se da će GH nastaviti da podržava našu RailsGirls družinu.

Slobodan Stojanović iz zajednice JS Belgrade ne smatra da će promena vlasništva GitHuba ili bilo koja promena samog proizvoda bitno uticati na njegov posao, ali da to možda neće biti slučaj i sa open-source projektima velikih kompanija.

Github koristim gotovo svakodnevno, uglavnom za open source projekte na kojima radim. Ne znam kako i koliko će Microsoft, kao novi vlasnik, uticati na sam proizvod. S obzirom na to da mi je Github jedan od omiljenih proizvoda za developere, voleo bih da nastavi da bude centar open source projekata.

Iako volim Github, ne smatram da će bilo koja promena samog proizvoda bitno uticati na mene ili firmu u kojoj radim, jer je glavna funkcionalnost proizvoda nešto što relativno jednostavno i brzo može da se migrira na drugi servis. Ali će biti zanimljivo posmatrati da li će i kako uticati na open source projekte drugih velikih kompanija, kao što su Google, Facebook i Amazon.

Jedan od Bloombergovih izvora iz GitHuba je naveo da su radije želeli da prodaju kompaniju nego da izađu na berzu, a da su Microsoft izabrali pre svega jer ih je oduševio CEO, Satja Nadela. Može da se desi da je GitHub stvarno otišao u prave ruke.