Đakuzi u kancelariji bi mogao da postane novi standard srpskih preduzetnika, ukoliko pandemija potraje. Razlog je taj što su hotelijari odlučili da od svojih soba i apartmana naprave kancelarije, kako bi uspeli da bar nešto zarade tokom obustave putovanja. 

Kako za Novosti priča Georgi Genov, predsednik Udruženja hotelijera i restoratera, to je samo jedna od mogućnosti, ali pitanje je koliko će biti interesovanje. 

„Hotel sa četiri zvezdice je skup, od vode, struje i svih drugih troškova, koji su daleko veći od bilo kog poslovnog prostora. Hoteli bi mogli da se koriste i za stanovanje porodica, da budu za samce ili kao studentski dom. Ali ništa od toga ne predstavlja dugoročno rešenje. Naš standard ne bi dozvolio da hoteli u gradu tako rade, jer su oni uglavnom više i visoke kategorije. Uz to, sve više ljudi radi od kuće, pa se još dodatno smanjuju potrebe poslovnog prostora. To je samo premošćavanje za hotele, a ne i trajno rešenje.”

Beogradski hoteli imaju skoro 80 odsto stranih turista, a 64 odsto je iz Evropske unije, tako da će za njih kriza potrajati, sve dok se situacija ne normalizuje. Tek kada se ponovo vrate poslovna i turistička putovanja, hotelijeri mogu da računaju na ustaljene prihode. 

Jedan beogradski hotelijer je za Novosti rekao kako su 30 soba pretvorili u kancelarije i navodi da ima zainteresovanih. On podseća da je slično rađeno i devedesetih, kada je bila velika kriza hotelskog biznisa, pa su se mnoge firme otvorile u hotelima. 

Pročitaj i: 

Učestvuj u najvećem domaćem istraživanju o radu van kancelarije — rezultati dostupni svima

⅔ zaposlenih u IT industriji želi da bira odakle će raditi

Sve to ukazuje on i njegove kolege, samo je način da se ovaj period prevaziće i da prihodi ne budu na nuli. Pitanje je samo kako to utiče na kompanije koje se bave izdavanjem poslovnog prostora i kakva će im biti konkurencija?