Beleška o učešću na video sastanku kabineta Miristarstva za inovacije i tehnološki razvoj

Informacije o našem učešću u sastanku o uticaju epidemije na rad i perspektivu domaćeg IT-a i mogućih državnih mera podrške industriji.

Juče u 11 časova smo učestvovali u video sastanku na poziv kabineta Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj. Cilj sastanka je bila želja kabineta da se identifikuju izazovi koji će nastajati usled pandemije i da se diskutuju predlozi za mehanizme kojima bi se na te izazove odgovorilo.

Kako je razvoj situacije vezan za epidemiju i njene efekte izvanredno brz, odazvali smo se na hitno organizovan sastanak sa željom da doprinesemo navedenom cilju prema našim najboljim mogućnostima i okvirima.

Na sastanku smo ukazali na jedan problem za koji verujemo da postoji poznajući svoju situaciju i dinamiku inovacionih ekosistema. U skladu sa našom politikom o kreiranju predloga politika koje se tiču IT industrije i zalaganju za njih, skupu smo ponudili jednu temu sa kojom smo sami dobro upoznati, a koja se tiče organizacija podrške inovacionim ekosistemima (poput inkubatora, akceleratora, radnih prostora, medija i sl.)

Rizik na koji smo ukazali je sledeći: 

  • Organizacije podrške inovacionim ekosistemima su jedan od ključnih faktora za njihov razvoj;
  • imaju izazov da se prilagode dramatično promenjenim tržišnim uslovima (standardni fiksni troškovi, značajno smanjivanje prihoda);
  • za razliku od komercijalnih IT organizacija, poput programerskih kompanija, ne mogu se takmičiti na globalnom tržištu;
  • gašenje ovih organizacija može ugroziti dalji razvoj i rast domaćeg ekosistema.

Nismo predložili nijednu meru državne intervencije izuzev pozdravljanja glasina da država razmatra podsticaje privredi kroz umanjenje poreza i doprinosa na zaradu.

Naša organizacija ima 12 godina iskustva prevazilaženja raznih izazova i verujemo da spremno dočekujemo ovaj i da ga uz mudro planiranje prevazilazimo. Stojimo na raspolaganju sličnim organizacijama i kolegama za deljenje iskustava i druge vidove podrške.

Više informacija o sastanku možete videti u ovom izveštaju N1.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Vukašin Stojkov

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu