Američka privredna komora u Srbiji preporučuje Vladi Srbije hitne reforme tokom pandemije

U istraživanju „Osmo prolazno vreme” predloženi su ubrzani razvoj e-uprave, povećanje kapaciteta zdravstva i pojednostavljivanje međunarodnih plaćanja i naplaćivanja.

Marko Marković
15/12/2020

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) je u istraživanju „Osmo prolazno vreme” preporučila Vladi Srbije hitne reforme tokom pandemije i dugoročno unapređenje poslovne klime.

Što se tiče hitnih reformi, članice ove asocijacije Vladi preporučuju omogućavanje potpune elektronske komunikacije privrede sa svim državnim organima i ubrzan razvoj e-uprave, dalje povećanje kapaciteta zdravstva kroz sinergiju javnog i privatnog zdravstva, kao i pojednostavljivanje međunarodnih plaćanja i naplaćivanja kroz izmene administrativno zahtevnih procedura koje nameće Zakon od deviznom poslovanju.

U izveštaju se dodaje da su, bez obzira na izazove pandemije, institucionalne reforme i dalje na samom vrhu prioriteta članica AmCham-a. Unapređenje vladavine prava, efikasnost pravosuđa i borba protiv korupcije, i dalje se pominju kao neizostavni preduslov za održivo poboljšanje poslovne klime.

Istraživanje je kao prioritetne reforme i najveće izazove za napredak ekonomije u 2021. godini prepoznalo:

Ipak postoji umereni optimizam

Tokom 2020. godine, 65 odsto kompanija članica AmCham-a zabeležilo je pad poslovanja. Uticaj pandemije najviše se odrazio na pad investicija, zatim na pad profita i prihoda, dok je zaposlenost u najvećoj meri održana na nivou iz prethodne godine.

Međutim, nešto više od pola članica AmCham-a (56 odsto) u 2021. godini očekuje povećanje obima poslovanja i rast, dok 30 odsto planira nova zapošljavanja. O optimizmu govori i činjenica da dve trećine članica planiraju da dodatno investiraju u narednoj godini, što znači da očekuju brz oporavak nakon prestanka pandemije.

Manje od pola kompanija AmCham-a je koristilo neki od paketa mera državne pomoći tokom 2020, ali čak 82 odsto njih smatra da će pomoć države biti potrebna i u 2021. godini. Od 41 odsto članica koje jesu koristile pakete pomoći, većina spada u mikro, mala i srednja preduzeća. Najviše korišćene mere državne pomoći su direktna pomoć (minimalna zarada za zaposlene) i odlaganje plaćanja poreza za 2021. godinu.

AmCham članice smatraju da pomoć u budućnosti treba da bude usmerena ka najpogođenijima — turizmu, HORECA-i, i izvoznim sektorima koji imaju veliki pad tražnje. Prema veličini, AmCham smatra da pomoć treba da bude usmerena ka mikro, malim i srednjim preduzećima.

Istraživanje je pokazalo da bi najefikasnija pomoć bila smanjenje opterećenja zarada ili nadomešćivanje dela zarada, kao i smanjenje drugih poreskih i neporeskih nameta.

AmCham je poslovna asocijacija koja broji više od 200 američkih, međunarodnih i lokalnih kompanija članica, koje posluju u okviru 18 različitih sektora. Istraživanje koje sprovode svake godine, osim preporuka Vladi Srbije za poboljšanje poslovnog okruženja i oporavak privrede, prikazuje i percepciju svojih članica o poslovnom okruženju u Srbiji, njihovom poslovanju u tekućoj, i planovima za narednu godinu.

Integralni dokument istraživanja se nalazi na ovom linku, a rezime ovde.

Marko Marković

Objavio/la članak.

utorak, 15. Decembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije