Akreditovane MA studije "Primenjena matematika – nauka o podacima" na novosadskom PMF-u

Departman za matematiku i informatiku novosadskog PMF-a nudi dvogodišnji master program za 20 budžetskih i 5 samofinansirajućih studenata

Maja Marković
12/09/2016

Nakon slučaja u kome je Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada prvo akreditovao, a odmah zatim i ukinuo studijski program za informacioni inžinjering, iz ovog grada, ali sa Prirodno-matematičkog fakulteta nam stižu pozitivne vesti: akreditovan je master program “Primenjena matematika – nauka o podacima”!

Za razliku od prošlogodišnje FTN-ove inicijative prema kojoj je trebalo otvoriti mesta za 96 studenata (32 na osnovnim i 64 na master studijama), Departman za matematiku i informatiku novosadskog PMF-a nudi dvogodišnji master program za 20 budžetskih i 5 samofinansirajućih studenata . Po završetku programa, studenti će steći akademsko zvanje master matematičara, a svoja znanja moći će da primene u raznim oblastima poput finansija, poljoprivrede, medicine i industrije.

U najavi novog programa stoji:

Četvrta industrijska revolucija je u jeku. Veliki podaci (Big Data), veštačka inteligencija (Artificial Intelligence ili AI), Internet stvari (Internet of Things ili IoT) i virtuelna realnost (Virtual reality ili VR) će za neke industrije i kompanije biti prometeji prosperiteta, a za neke jahači apokalipse.

Dok će prva dva semestra imati isti program za sve studente, od njih se očekuje da se u trećem semestru odluče za jedan od dva modula:

  1.  Analitika na podacima koja će bavi ekstrakcijom skrivenog znanja iz podataka, koristeći alate iz mašinskog učenja, optimizacije i obrade signala;
  2. Računarstvo visokih performansi koje se bavi aspektima računarskog inženjerstva kao što su skladištenje i manipulisanje velikim količinama podataka.

Takođe, važno je pomenuti da je program je akreditovan na srpskom i engleskom jeziku, a nastava će se odvijati na engleskom, što potencijalno može privući strane studente ili domaće studente prilagoditi radu na inostranom tržištu.

Tragom ovih vesti kontaktirali smo dr Natašu Krejić, redovnu profesorku PMF-a iz Novog Sada, koja je reklada upis još uvek nije počeo, ali da se nadaju velikoj zainteresovanosti studenata. Upitana o razlozima za pokretanje ovog programa, odgovorila nam je:

Master program “Primenjena matematika – nauka o podacima” je akreditovan u maju 2016. godine. PMF konstantno prati najnovije trendove u obrazovanju u Evropi. Stoga smo pre dve godine započeli rad na formiranju ovog master programa, u saradnji sa kolegama iz Biosens instituta.

U današnje vreme podaci se smatraju proizvodnim resursom, jer omogućavaju sagledavanje kompleksnih procesa, donošenja pravilnih odluka u poslovanju, dijagnostici, proceni rizika i razvoju novih proizvoda i usluga. No, analiza ekstremno velikog broja koja dovodi do korisnih saznanja nije jednostavna i zahteva visok nivo stručnosti.

Dr Krejić je dodala da su master program dizajnirali tako da uključi neophodna znanja iz matematike, informatike i inžinjerskih nauka.

Svi nastavnici angažovani na studijskom programu su vrhunski stručnjaci u svojim oblastima sa velikim međunarodnim iskustvom, a namera nam je da studentima pružimo veoma aktuelan korpus znanja sa kojim se moći da započnu uspešne karijere.

Milan Novaković, zamenik direktora Razvojnog centra “Microsofta” deli entuzijazam:

Otvaranje ovog master studijskog programa je stvarno odlična vest. Iako nisam detaljno upoznat sa samim planom i programom, par stvari uliva poverenje već na prvu loptu.

Prvo, tematika je vrlo aktuelna i u svetu i na domaćem tržištu. Lepo je videti obrazovne institucije koje su agilne u adaptaciji tržišnim potrebama i trendovima. Dosta dobrih stvari može da proistekne iz situacije u kojoj se stručnjaci školuju u stvarima koje se rade u praksi u ozbiljnim firmama oko njih kao što su Microsoft, Nordeus, Seven Bridges.

Takođe mi je drago da je program postavljen kao sinergija teorijskih znanja i praktičnih veština. Dobra fundamentalna znanja su tradicionalno prednost naših stručnjaka u svetu. Dovoljnim fokusom na praktične veštine nadam se da ovaj program ima potencijal da školuje kadrove svetskog kalibra. Možda i najbitnije, ohrabruje činjenica da se 20 mesta finansira iz budžeta i da je program pored srpskog akreditovan i na engleskom jeziku.

Na kraju, možemo postaviti i pitanje o dosadašnjem očiglednom nedostatku formalnog obrazovanja za najtraženiju profesiju današnjice. Data science ili nauka o podacima se gotovo stidljivo izučava u okviru pojedinih izbornih predmeta na FON-u i beogradskom PMF-u.

Takođe, letimičnim pogledom na kurikulum novog master programa “Primenjena matematika – nauka o podacima”, može se zaključiti da matematički predmeti imaju prednost nad informatičkim, te i da samo zvanje master matematičara koje će studenti steći na kraju, može kasnije na tržištu rada da poslodavce dovede u nenamernu zabunu.

U svakom slučaju, organizacija Startit zajedno sa svojim partnerima pozdravlja ovu inicijativu i želi im puno uspeha u daljem radu!

Maja Marković

Objavio/la članak.

ponedeljak, 12. Septembar, 2016.

IT Industrija

🔥 Najčitanije