Nikola Mrkšić je momak iz Beograda koji je završio Matematičku gimnaziju u rodnom gradu i dobio stipendiju za Kembriž, a sada iz Velike Britanije vodi sopstveni startap za dizajn sistema za dijalog — PolyAI. Taj startap nedavno je dobio investiciju od 12 miliona dolara.

Put do PolyAI-a vodio ga je kroz nekoliko faza. Posle studija, Nikola je dobio posao prvog inženjera u startapu koji je razvijao napredne sisteme za dijalog, VocallQ. Nakon što je ovaj startap kroz akviziciju postao deo Apple-a, Nikola je proveo dve godine u Apple Siri timu gde je radio na usavršavanju sistema za razumevanje govora koji uče iz ljudskih razgovora. Paralelno s tim završavao je doktorske studije. 

Sve to ga je 2017. godine dovelo do toga da okupi kolege naučnike i inženjere iz Kembridžove grupe za dijalog sisteme i otisne se u preduzetništvo:

Nakon iskustva sa prvim startapom, želeo sam da još jednom prođem kroz to iskustvo, ovaj put kao osnivač kompanije. Rad za velike kompanije ima svoje prednosti, ali sam želeo da stavim sebe u poziciju u kojoj kontrolišem narativ i osećam punu odgovornost za naš proizvod i opstanak kompanije.  

Kako sam objašnjava, PolyAI je „jedna veoma deep tech kompanija” koja se bavi dizajnom sistema za dijalog. Konkretno, PolyAI platforma kreirana je tako da AI agenti vode složene razgovore sa mušterijama u okviru korisničke podrške. Motivi da zaplivaju u tim vodama potekli su od utiska koji su stekli o konkurenciji:

Većina chatbot kompanija nije uspela da opravda očekivanja, i naš glavni motiv je da dokažemo da ove tehnologije mogu da imaju veoma sjajnu budućnost. Nakon kratkotrajnog lutanja, odlučili smo da svoju platformu za dijalog sisteme specijalizujemo ka jednom domenu — konkretno, ka korisničkim uslugama. Do sada se pokazalo da je vertikalna integracija veoma uspešna strategija za AI kompanije. U suprotnom, ako radite na horizontalnom rešenju, neumitno dolazite u sukob sa gigantima poput Google-a i Amazon-a, što znači da je teško izgraditi nezavisnu kompaniju na duži rok.   

U tom smislu PolyAI sistemi se razlikuju od voice asistenata koje razvijaju velike tehnološke kompanije po tome što su njihovi agenti specijalizovani za konkretne domene, poput pravljenja rezervacija ili tehničke podrške.

Unutar tih domena, sposobni su da razgovaraju sa korisnikom veoma autonomno, i bez obzira na dužinu razgovora, ne gube kontekst jer su zasnovani na matematički konzistentnom formalizmu koji im daje memoriju i mogućnost da modeliraju kontekst razgovora. Naši modeli su kompletno data driven — uče da vode razgovore pomoću snimaka ljudskih razgovora, i dizajn naših algoritama za mašinsko učenje im omogućava da razumeju i one slučajeve koje prethodno nisu susreli u snimljenim razgovorima.

Asistenti kao što su Siri i Alexa prate drugačiju metodologiju — trude se da odgovore na širok dijapazon pitanja i imperativ im je da nikad ne prave ozbiljne greške, jer je reputacija dotičnih kompanija u pitanju. S druge strane, naši asistenti ne pokušavaju da simuliraju opštu inteligenciju, već im je cilj da pruže pouzdane odgovore unutar veoma usko specijalizovanog domena.        

Naznaku da su na dobrom putu dobili su od investitora kada su nakon ranije runde od 2,4 miliona dolara pre dve nedelje dobili novu investiciju. Rundu od 12 miliona dolara dao je Point72 Ventures, a uključivala je investicije od Sands Capital Venturesa, Amadeus Capital Partnersa, Passion Capitala i Entrepreneur Firsta. Kako će opredeliti sredstva koja su dobili, Nikola kaže:

Plan nam je da deo sredstava iskoristimo za kupovinu ili investiciju u contact centre, kako bi u naredne dve godine dokazali da naša platforma može da unapredi produktivnost zaposlenih agenata. Ukoliko uspemo da dokažemo ovaj biznis model, plan je da ponavljamo ovaj pristup dok naši algoritmi ne postanu dovoljno napredni da omoguće kompaniji da evoluira ka tradicionalnijem enterprise software modelu.

Do tada, dok god budemo uspevali da značajno poboljšavamo produktivnost naših agenata, verujemo da ćemo moći da osiguramo dovoljno sredstava za razvoj tehnologije i rast našeg tima (koji trenutno uključuje deset vodećih AI istraživača iz ove oblasti).