activeCollab je odavno prepoznat kao jedan od najuspešnijih srpskih softverskih proizvoda na globalnom tržištu. Od prekjuče je u ponudi i SaaS, odnosno cloud verzija njihovog softvera za upravljanje projektima sa kojom se u novosadskom A51 nadaju da će postići značajan rast poslovanja.

Firma koja je sa radom krenula (u Internet godinama veoma) daleke 2007. godine, u međuvremenu je prošla veliki put, prikupljajući usput klijente poput Applea, BBC-a, Stanforda, Nokije, Adobija… SaaS varijanta otvara mnoge nove mogućnosti.

To the cloud!

ac

Jedan od ograničavajućih faktora dosadašnje ponude activeCollaba je bilo to što ste proizvod preuzimali, hostovali i održavali samostalno. Ovo je, naravno, ostavljalo veliki broj potencijalnih korisnika koji nisu dovoljno tehnološki stručni po strani. Samim tim i dosta potencijalnih prihoda.

Cloud rešenje se očekivalo odavn. Ilija Studen iz A51 nam kaže da im je bilo potrebno vremena da izgrade tim i znanje da osmisle, izgrade i dalje razvijaju jednu ovakvu platformu, sa kakvom originalan tim prosto nije imao iskustva.

Nakon što su usvojili razvoj cloud rešenja kao prioritet, trebalo im je pola godine da razviju platformu, paralelno sa nastavkom rada na postojećem proizvodu.

O platformi i očekivanjima, Ilija ekskluzivno za Startit kaže:

ilijaOčekujemo da activeCollab postane prihvaljiv ljudima koji nemaju resurse da sami hostuju i održavaju svoju platformu za upravljanje projektima. Svesni smo da je ta platforma u službi njihovog biznisa, a ne njegov cilj, tako da smo se trudili da sve elemente o kojima korisnik ne treba da brine preuzmemo na sebe i omogućimo mu da se fokusira na posao.

Čest termin koji smo koristili kada smo pričali o platformi i donosili odluke je “crveni tepih”. To je tretman koji želimo da korisnik ima, kao počasni gost koji ne treba da brine ni o čemu osim o svom poslu.

Kao rezultat, očekujemo rast popularnosti proizvoda i povećanje broja korisnika.

Cloud verzija je dostupna na domenu manageprojects.com. U A51 su želeli da iskoriste ovaj lako pamtivi domen (“previše dobar da bismo ga tek tako propustili”) iako se u njemu ne brendira direktno proizvod. Lično ne mogu da se otmem utisku da je dobar brend bolji od dobrog domena no vreme će pokazati šta je najbolja opcija.

Šta novo donosi verzija 4 activeCollaba?

Četvrta verzija AC-a donosi dosta novina, uglavnom ispod haube. Ilija za čitaoce Startita navodi najveće promene:

1. Notification Center omogućava da sva obaveštenja budu uvek dostupna unutar web interfejsa, umesto da ih primate kroz email. Email je samo dodatni “kanal” za obaveštenja, koji korisnici mogu da isključe po želji,
2. Appearance panel omogućava korisnicima da izmene način kako activeCollab izgleda prostim odabirom 4 boje. Na ovaj način, korisnici mogu da usklade svoj activeCollab sa vizuelnim identitetom svoje firme (čest zahtev),
3. Uprošćene uloge korisnika i sistem za dozvole. Prethodni je bio previše fleksibilan i omogućavao je korisnicima da klijentima daju previše dozvola, iz neznanja. Novi dosta lepše definiše različite uloge i dozvole čini smislenijim i jednostavnijim za razumevanje.
4. Kompletno novi sistem za baratanje šablonima za projekte koji stvari čini izuzetno jednostavnim i logičnim. Opet nešto što smo imali, ali što je bilo previše fleksibilno, a samim tim komplikovano za svakodnevnu upotrebu i podložno greškama.
5. Super jednostavan sistem za obaveštavanje ljudi o novostima, najave bitnih događaja, kačenje poruka klijentima koji su im od značaja (tipa custom welcome poruke) itd.
6. Svaki projekat je sada svojevrstan mailbox u koji možete da šaljete mailove, a activeCollab će ih pretvoriti u zadatke, diskusije ili dokumenta.

***

Sjajno je videti veliki korak unapred za jedan od najuspešnijih softverskih proizvoda iz Srbije i nadamo se da će na ovaj način activeCollab bitno proširiti tržište koje napada, ali i broj korisnika i biznis koji ih služi.

Za ekskluzivan intervju sa Ilijom Studenom i za nove vesti o activeCollabu — nastavite da pratite Startit.