activeCollab izbacio iPad aplikaciju za SaaS korisnike, koji sada firmi donose 25% prihoda

Osim što je ušao u sedmu godinu postojanja, activeCollab, jedan od najuspešnijih srpskih softverskih proizvoda na svetskom tržištu, početak nove godine obeležio je i izbacivanjem svoje prve mobilne aplikacije.

Naš globalni igrač na polju alata za upravljanje projektima ovim planira da ojača svoju poziciju i omogući dodatnu vrednost za preko 10 000 svojih korisnika, među kojima su i Apple, AdobeBBC, Cisco, Nokia i Universal Pictures.

Za manje od godinu dana SaaS donosi četvrtinu prihoda

Za dosadašnji uspeh activeCollaba zadužen je biznis model zasnovan na jednokratnom plaćanju licence za neograničeno korišćenje.

Međutim, ekipa je prošle godine kao odgovor na sve češću upotrebu SaaS kolaborativnih alata pružila mogućnost svojim novim klijentima da proizvode i servere koriste uz plaćanje mesečne nadoknade.

Da su odabrali dobar trenutak za ovo proširenje ponude najbolje govori podatak da manje od godinu dana od kako je softver dostupan u obe verzije već više od 25 odsto prihoda dolazi baš od SaaS verzije.

S obzirom da je ovo prvo pojavljivanje activeCollaba na AppStoreu korišćenje prve verzije aplikacije omogućeno je samo korisnicima koji koriste njihov server, odnosno SaaS korisnicima.

Kako u timu kažu, ovo su uradili isključivo iz praktičnih razloga, jer je sistem za sinhronizaciju na koji se aplikacija oslanja nov i prilično zahtevan.

Odlučili su da ga testiraju na poznatoj platformi pre nego što isto rešenje ponude i mušterijama sa self-hosted licencama (kod kojih ima mnogo različitih servera, modula, podešavanja, sa velikim varijacijama u brzini sistema itd).

activeCollab cofounder

Mobilna aplikacija nam otvara mnoga vrata. S jedne strane, postajemo deo novog tržišta na kome do sada nismo učestvovali, a s druge nam mobilna verzija omogućava da radimo na nekim idejama koje s web aplikacijom nismo mogli da realizujemo. — Ilija Studen, ko-osnivač

Oflajn rad kao glavna prednost

Do sada su korisnici activeCollaba mogli da rade u okviru proizvoda samo ukoliko su prikačeni na internet.

Uvođenjem mobilne aplikacije to se promenilo, jer njihova aplikacija sada omogućava udoban oflajn rad, te može da se koristi i tokom leta. Čim se korisnik ponovo vrati u udobni svet široko dostupnog intertneta, aplikacija će se sama sinhronizovati sa serverom.

Sinhronizacija nikada nije laka, a posebno je stvari otežalo to što sam activeCollab nije imao rešenje za brzu sinhronizaciju, pa je problemu trebalo pristupiti na dva fronta (web i app).

Drugi izazov je bila pojava iOS7 kada je aplikacija već bila pri kraju. To nam je odložilo lansiranje za 3 meseca, pošto smo odlučili da presložimo aplikaciju kako ne bi izgledala staro već prvog dana kada se pojavi.

Trenutno je aplikacija dostupna samo za iPad uređaje, ali se veoma brzo očekuje i verzija za iPhone, a nadamo se da njihovi korisnici neće dugo čekati i do kompletne, druge verzije koja uključuje i njihove klijente koji imaju sopstvene servere.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Zoja Kukić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu