83% programera doživelo „burnout” tokom pandemije 

Veliko opterećenje dovelo do smanjenog osećaja efikasnosti i zainteresovanosti za posao. 

Petar Paunović
16/07/2021

Sindrom izgaranja na poslu (tzv. burnout) je doživelo 83 odsto programera tokom pandemije, pokazuje istraživanje rađeno u Londonu i San Francisku. Kao glavni razlozi izgaranja navedeni su veliko opterećenje (47%), neefikasani procesi (31%) i nejasni ciljevi (29%).

Kompanija Haystack Analytics, koja se bavi povećavanjem produktivnosti inženjera, radila je istraživanje kako bi utvrdila da li je pandemija pogoršala stanje programera, a 81 odsto njih pokazuje da jeste. Studija takođe otkriva da je 83 procenta programera zabrinuto zbog pouzdanosti softvera na svom radnom mestu.

Programeri su bili neizostavni deo u pokušaju biznisa da funkcionišu tokom pandemije, jer su brojna softverska rešenja bila opterećenija nego ikada ranije. Uz to, primena tehnoloških rešenja u brojnim industrijama raste mnogo brže, nego što raste broj profesionalaca potrebnih da to povećanje isprati. 

Statista pokazuje da samo u Velikoj Britaniji postoji oko 408.000 programera i procenjuje da će do 2024. godine globalna populacija programera porasti na 28,7 miliona. Kako je Startit Dnevnik nedavno pisao, u Americi je otvoreno 500.000 pozicija samo u oblasti sajber bezbednosti. 

Direktorka za produktivnost programera u Netflix-u, kaže da je ova studija pokazala kako se produktivnost tima ne može gledati samo kroz jednu metriku, već da je jako važno meriti dobrobit, odnosno zadovoljstvo tima i ostale kontekste koji skupa utiču na produtivnost.   

Sindrom izgaranja ili burnout javlja se usled preopterećenosti poslom, a manifestuje se kroz progresivni gubitak idealizma, energije i smislenosti vlastitog rada kao rezultat frustracija i stresa na poslu. Osobe u ovom stadijumu ne vide izlaz, a njegovi uzroci su brojni. Postoje razne metode kojima može da se prevenira ovo stanje, na kojem i zaposleni i poslodavci treba zajedno da rade. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

petak, 16. Jul, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije