5 saveta za bolju bezbednost i veću privatnost u 2021.

Bojan Perkov iz SHARE fondacije je na svom Twitter nalogu napravio spisak saveta za unapređivanje privatnosti i bezbednosti na internetu.

Marko Marković
13/01/2021

Nakon što je WhatsApp svojim korisnicima dao izbor da dopuste deljenje podataka sa Facebook-om ili da prestanu da koriste aplikaciju, ponovo je aktuelizovano pitanje bezbednosti i privatnosti.

Ilon Mask, Džek Dorsi, pa i Edvard Snouden, podržali su neproftinu, open-source aplikaciju za razmenjivanje poruka Signal, koja podržava end-to-end enkripciju. Međutim, digitalna zaštita uključuje mnogo više od obezbeđivanja aplikacija za komunikaciju.

Startit Dnevnik je još ranije predstavio listu od sedam osnovnih koraka koje treba da preduzmete da zaštite sebe i svoje podatke u digitalnom svetu. Na samom početku 2021. godine, Bojan Perkov iz SHARE fondacije je odlučio da na svom Twitter nalogu napravi spisak saveta za unapređivanje privatnosti i bezbednosti na internetu.

Prvi savet Perkova je da se uključi dvofaktorska autentikacija (2FA). Iako je ovo moguće obaviti preko SMS-a — tako što upišete broj svog mobilnog telefona i sačekate šifru koju upisujete pre nego što se ulogujete — dobijanje kodova preko aplikacija kao što je Google Authenticator je još bolja opcija, smatra Perkov. Kodovi se automatski generišu čak i kada ste oflajn, ne čekate SMS i mogu da se kopiraju direktno iz aplikacije.

On je savetovao i da koristite alternativne servise za pretraživanje kao što su StartPage ili DuckDuckGo. Kako kaže, njegovo iskustvo je da StartPage daje dobre rezultate na srpskom jeziku, pa je ovo podesio i kao default search na svom uređaju.

Kao što stručnjaci za bezbednost, poput Snoudena, savetuju korišćenje Signala jer podržava enkripciju, tako i Perkov savetuje upotrebu mejl servisa koji su enkriptovani. ProtonMail i Tutanota, na primer, imaju besplatne pakete sa ograničenim mogućnostima, ali za one koji žele više postoje i plaćeni paketi koji su, smatra Perkov, takođe pristupačni.

Bitno je zaštititi i IP adresu i internet saobraćaj, u čemu može pomoći virtual private network (VPN). Autor upozorava da nije pametno koristiti one koji su besplatni, a predlaže ProtonVPN koji je, po njegovim rečima, pristupačne cene, a ima i servere u Srbiji. Pre nego što se korisnik odluči za kupovinu, može besplatno da ga isproba sa smanjenom brzinom i ograničenim brojem servera.

Na kraju, Perkov je dao savet koji više ima veze sa mentalnim zdravljem. Predložio je upotrebu aplikacije Digital Wellbeing, pomoću koje može da se odredi posle kog perioda će određena aplikacija postati nedostupna, pa da se tako i ograniči vreme provedeno na društvenim mrežama.

Naravno, nekim sajtovima ste ponekad primorani da pristupite, bez obzira na to koliko su obezbeđeni ili ne. Sredinom prošle godine Startit Dnevnik je posetio 113 sajtova ministarstava, uprava, zavoda, agencija i nezavisnih tela, i utvrdio da je čak 70 odsto nebezbedno.

Marko Marković

Objavio/la članak.

sreda, 13. Januar, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ