Svako ko je ikada programirao, barem jednom je otkucao “Hello, world!” – najpopularniji program na svetu koji je usko vezan za istoriju programiranja i računarskih nauka. Ovaj program se može otkucati u skoro svakom programskom jeziku, a neke kolekcije broje i preko 600 ovakvih programa.

Ovaj program ima jednostavnu funkciju da zada računaru da prikaže reči “Hello, world!”, ili “Zdravo, svete!”. Tradicionalno se koristi kao prvi program koji programeri koriste da testiraju sistem. Videti ove dve reči na ekranu znači da program može da se kompajlira i pokrene. Takođe, ovo može biti dobar i jednostavan prikaz toga kako određeni jezik izgleda, kakva mu je sintaksa i koje su razlike u odnosu na druge jezike

Ko je prvi rekao “Zdravo, svete!”

Poreklo ovog izraza se vezuje za prvo izdanje čuvene knjige Programski jezik C koju su napisali legendarni Denis Riči i Brajan Kernigan. Datum objavljivanja ove knjige – 22. februar, 1978. se smatra i neformalnim rođendanom ove fraze, jer je ova knjiga učinila najviše da se “Zdravo, svete!” popularizuje u celom svetu. 

Ipak, “Hello, world!” se prvi put može naći u prethodnoj knjizi Kernigana, a to je knjiga o programskom jeziku B, pod nazivom A Tutorial Introduction to the Programming Language B, objavljena 1973. 

Interesantno je da je Kernigan, u intervjuu za Forbes, na pitanje zašto je baš odabrao “Hello, world!” rekao da se slabo seća, ali da mu se čini da je tad video neki crtani film sa jajetom i kokoškom, u kom je kokoška jajetu rekla “Zdravo, svete!”.

Pre te Kerniganove ideje nije bilo standardnog prvog programa. Jedno vreme je bio popularan BASIC tutorijal u kom se ispisuje linija teksta “MY HUMAN UNDERSTANDS ME”. Međutim, onda kada je smišljen “Hello, world!” veoma brzo se raširio i postao standard u programskom svetu, što je ostao i dan danas. 

Sa sve većom kompleksnošću modernih programskih jezika, “Hello, world!” postaje bitniji nego ikad kao zajednička tačka rastućem broju različitih sintaksi. Istovremeno kao alat za testiranje i podučavanje, postao je neizostavan deo iskustva svakog programera.

P.S. Ovom prilikom bismo hteli i da kolegama iz sajta HelloWorld.rs poželimo srećan 6. rođendan