Da li poslodavac može da zahteva da radim iz kancelarije? Šta da radim ukoliko zaposleni ima simptome virusa? Kako da organizujemo bezbedan rad u kancelariji? To su samo neka od brojnih pitanja poslodavaca i zaposlenih o radu u kancelarijama tokom pandemije COVID-19.

Nažalost, za mnoga pitanja ne postoje potpuno pouzdani ili dovoljno konkretni odgovori, jer imamo puno nepoznanica u vezi sa ovim virusom. Zaposleni i poslodavci su zato oprezni. Iz tog razloga je Aron Levi, preduzetnik iz Silicijumske doline i izvršni direktor kompanije Box, postavio na svom Twitter nalogu pitanje o stavovima zaposlenih o tome odakle bi želeli da rade “u svetu bez virusa”. 

Svaki deseti je poželeo da radi iz kancelarije što je pre moguće, 16 odsto nije želelo da radi od kuće zauvek, a 73 procenta je poželelo fleksibilnost. S obzirom na industriju iz koje Levi potiče, možemo zaključiti da su u najvećem broju slučajeva odgovore davali zaposleni u IT sektoru. 

Odlučili smo da to pitanje postavimo i na našem Twitter nalogu i brojke su bile slične. U Srbiji je skoro svaku peti želeo da radi zauvek od kuće, a bilo je i malo više onih koji su želeli da se što pre vrate u kancelarije. Fleksibilnost traži 66 odsto. 

Ukoliko pogledamo kakvi su odgovori na ovo pitanje bili pre godinu dana, kada o pandemiji nije bilo ni pomisli, mogli bismo zaključiti da zapravo nema velike razlike. Istraživanje IWG Global Workplace urađeno prošle godine na 15.000 zaposlenih u 80 zemalja, pokazuje da je 75 odsto zaposlenih želelo mogućnost izbora odakle će raditi. Sami procenti su se razlikovali među zemljama, pa je tako ⅔ zaposlenih u Nemačkoj želelo fleksibilnost, dok je u Japanu procenat bio iznad 80. 

Brojke su obrnute kada se pogleda koliko je zaposlenih imalo mogućnost izbora radnog prostora. Tako je u Japanu svega trećina imala fleksibilnost, a u Nemačkoj četvoro od petoro zaposlenih. U proseku 62 odsto zaposlenih je imalo fleksibilnost u izboru radnog mesta. 

Kada su zaposlene pitali šta za njih znači fleksibilnost na poslu, gotovo su identični procenti raposređeni na četiri odgovora, izbora lokacije rada, izbor radnog vremena, mogućnost da se neko vreme radi van kancelarije i fleksibilnost u upravljanju radni obavezama. Dakle, više od polovine pojam fleksibilnost vezuje za mesto rada.