Startap Akademija

Smanji rizik, povećaj šanse za uspeh svog startapa

Mnogi srpski startapi

su prerasli u uspešne kompanije i dokazali da je itekako moguće pokrenuti i razviti globalno uspešnu kompaniju odavde, uz malo talenta i dosta rada i volje.

Nikada nije bilo lakše pokrenuti i razviti uspešnu tehnološku kompaniju, po rečima Fila Libina, serijskog preduzetnika i osnivača Evernotea.

Nije sve tako roze

Pokretanje biznisa, naročito po prvi put, je ogroman izazov, gde si ti kao osnivač konstantno na (ne)milosti Marfijevog zakona. Nekoliko stvarnih primera iz kompanija koje poznajemo:

Ne mora uvek biti tako

Neki problemi mogu da se spreče, neki samo da se leče (donekle). U svakom slučaju pomaže ako postaviš zdrave temelje, ako znaš osnove i najbolje prakse.

Pomaže i ako imaš oko sebe ljude koji:

Upravo to je ono što pruža

Četvrta generacija Startap akademije

PROGRAM

Program je podeljen na 5 celina i ukupno 24 termina.

Uobičajena struktura termina će biti takva da prelazimo oko pola sata teorije, pola sata demonstracije, sat vremena prakse i pola sata razgovora sa gostom dana — istaknutim preduzetnikom, investitorom ili profesionalcem u relevantnoj oblasti sa kojim ćemo obaviti Q&A sesiju.

Polaznici će pred svaki termin dobiti materijale za pripremu koji će im omogućiti da izvuku maksimum iz programa.

Uvod

Tokom ove celine ćete se upoznati detaljnije sa programom akademije, i među sobom. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je jedna od najvećih vrednosti upravo kontakt i razmena vrednosti između polaznika programa. Takođe ćemo proći i najosnovnije, najbitnije koncepte vezane sa pokretanjem tehnološke kompanije.

Proizvod

Proizvod je najbitniji faktor uspeha kompanije. Sav inženjerski, dizajnerski ili bilo koji drugi talenat tima pada u vodu ukoliko ne možete da napravite dobar proizvod, koji će neko da koristi i/li kupi. Ovo je najvažnija celina programa čiji je cilj da vam pomogne da napravite izuzetan proizvod.

Distribucija

Nije ni sve u proizvodu — on mora naći i put do svojih korisnika i mušterija. To je daleko teže nego što se bilo kome od nas čini. (“Napraviću ga pa će korisnici doći sami.” Šanse su da neće.)

Čak i oni retki izuzetni proizvodine mogu poleteti bez strategije i plana. Stvar za koju često važi da ljudi sa Balkana (i inženjeri bilo gde) nemaju mnogo talenta su upravo marketing i prodaja, zbog čega ćemo ovom delu programa posvetiti puno pažnje.

Finansije i pravo

Loš ugovor je kao loš temelj — čini kuću nestabilnom. Loši ugovori su i daleko češći nego što biste pretpostavili, zbog čega ćemo sa profesionalcima proći kroz nekoliko sesija posvećenih tome da se ne dese u vašem slučaju.

U ovoj celini ćemo pričati dosta i o investicijama — o tome kako da procenite da li vam i kakva treba, i tome da je dobijete na najbolji mogući način ukoliko vam je potrebna.

Skaliranje

U ovoj celini skaliramo vrednost koju dobijate od programa — polaznici će se opredeliti za to koje teme ćemo obrađivati u ovom periodu, uz opcije za grupni i individualni rad namenjen tome da maksimizuje naredni korak, lansiranje proizvoda ili skaliranje dotadašnje trakcije.

Za ekipe koje planiraju da traže investiciju ovaj deo programa će biti fokusiran na pravljenje strategije pristupa investitorima i vežbanje istog, kao i organizovanje susreta sa relevantnim investitorima.

PREDAVAČI I MENTORI

Na raspolaganju će vam biti najveća mreža najiskusnijih mentora u Srbiji, kao i mi sami sa našim resursima, koji će vam uvek biti na raspolaganju - i tokom i nakon programa.

Neki od mentora i predavača sa prethodnih generacija:

Netvorking i Promocija

Na raspolaganju će Vam biti naša solidna mreža partnera i prijatelja po Evropi i SAD-u među kojima su mnogi globalni mediji, eksperti i investitori. Na demo danu III generacije se 2014. u Beogradu okupilo preko 700 ljudi.

Rezultati programa

Startap akademija ne garantuje da će tvoj startap biti uspešan ali smanjuje rizik, povećava šanse za uspeh, i ubrzava put do njega.

Marko Gaćeša

Drytools

zahvaljujući znanjima i informacijama koje smo dobili na startap akademiji promenili smo inicijalni plan i uštedeli €80.000.

Vukan Simić

Fishingbooker

Startap akademija nam je pomogla da oformimo sjajan prvi tim, uz koji smo bez investicija skalirali biznis brže od naših konkurenata sa VC investicijama.

Miloš Milić

Farmia

izgradili smo platformu gde je do danas prodato 33000 grla u vrednosti od 1.300.000€, samo u srbiji imamo 5200 farmi sa 52000 grla na prodaju... a tek smo na početku.

na startap akademiji smo napravili prve korake, dobili ključnu pomoć kod prve od ukupno 200.000€ investicija.

Vladimir Bulat

Goo shop

Sa uspešnim tradicionalnim biznisom iza sebe, želeo sam da se upustim u neku novu avanturu. Ne znam šta mi je bilo da to bude baš tehnološko preduzetništvo.

Bio sam najstariji polaznik na Startap akademiji, kada smo kretali nisam imao ni smartfon. Ali, uspeli su da me zadrže, povežu sa suosnivačem i otvore jedan novi svet u kome smo brzo napravili prilično lep uspeh.

Kako funkcioniše program?

Program se održava dva puta nedeljno - utorkom i četvrtkom od 18h do 21h. Traje tri meseca - od 17. novembra do 1. marta (uz pauzu za praznike), i održavaće se u prostorijama Startit Centra u centru Beograda.

Ko može da se upiše?

SA nije kurs već projekat namenjen unapređivanju srpske startap scene. Iz tog razloga je učešće subvencionisano, ali i ekskluzivno — želimo sjajne rezultate i vrlo smo selektivni kod prijema kandidata, koji moraju imaju sve ili neke od ovih osobina:

Prijave su otvorene do 20. oktobra, i svi kandidati će biti obavešteni o tome da li su primljeni na program do 25. oktobra. Ukoliko se prijavite ranije, ranije ćete dobiti i informaciju o prijemu.

1200€

Troškove kursa (1200€ po polazniku) subvencionišu partneri na projektu — Startit/SEE ICT kao programski i izvršni partner uz podršku GIZ-a.

Po prijemu se plaća nadoknada za program u zavisnosti od kategorije u kojoj si — svaki član tima plaća posebno.

Ako radiš na proizvodu koji pokazuje potencijala, a iz razumljivih okolnosti ne možeš da odvojiš sredstva za program, javi nam se — imamo opciju da stipendišemo jedan tim. Rate su takođe opcija.

prijavi se - otvori prijavni formular

Imaš pitanje ili nedoumicu? Slobodno nam se javi.