Startit drugu godinu za redom dobija EU nagradu za promociju preduzetništva #znamdamožemo

Nagrada Evropske komisije za promovisanje preduzetništva pripada našoj celog zajednici koja nas motiviše i ohrabruje da tvrdoglavo idemo napred.

Marija Gavrilov - 13. Jul, 2016.

Drugu godinu za redom naša organizacija proglašena je, od strane Evropske komisije, nacionalnim pobednikom u oblasti promocije preduzetništva. SEE ICT je prošle godine dobio nagradu za postignuća naše Startap akademije, a ove godine Komisija je nagradila značajnu ulogu kampanje Znam da možemo u afirmaciji mladih preduzetnika.

Pokret Znam da možemo zahuktao se prošle godine nizom aktivnosti koje su kulminirale događajem Start Srbija kome je prisustvovalo oko 700 ljudi — broj koji je iznenadio sve nas, a skepticima pokazao da domaća scena ima puno potencijala i neophodni entuzijazam da gura stvari napred.

Znam da možemo okupio je ljude oko ideje da je u Srbiji moguće uraditi velike stvari, a poruka da želimo da zadržimo što više kvalitetnih mladih ljudi u Srbiji i sa njima izgradimo sredinu u kojoj se mogu razvijati i stvarati, naišla je na veliku podršku zajednice.

Baš zbog kontinuirane podrške koju nam pružate, moramo napomenuti da nagrada ne pripada samo našoj organizaciji, već zajednici bez koje sami ne bismo mogli da budemo tu gde smo. Samu kampanju je online propratilo oko pola miliona ljudi, kroz šerovanje videa, tvitovanjem sa #znamdamozemo ili slikanjem ispred Znam da možemo zida u tadašnjem središtu organizacije, u Potkrovlju u Kneza Miloša.

No, istinsku podršku zajednice osetili smo tek nakon samog događaja i to u trenucima kada nam je bila najpotrebnija. Podržali ste jednu od najuspešnijih Kickstarter kampanja u našoj zemlji, koja ne bi uspela bez vas koji ste stvorili buku i podržali kako god ste mogli.

Od Start događaja ostvarili smo i ono što smo onomad najavili: otvaranje Startit Centara, prvo u Beogradu, pa u Inđiji, a do kraja godine u još tri grada u Srbiji. Opet, događaji i kursevi koje realizujemo u Centrima postoje zbog nesebične podrške pojedinaca koji su tu da volontiraju zarad širenja znanja i iskustva, kao što je slučaj sa besplatnim kursevima programiranja (prijave su ponovo otvorene za Inđiju).

Svesni smo da će za šire promene biti potrebno više godina i još mnogo rada na nekoliko frontova, ali u našoj sredini svaki korak napred predstavlja uspeh koji želimo da proslavimo i proširimo — naredna prilika za to biće drugi Znam da možemo događaj na jesen, o kome ćemo vas tek obavestiti.

Od 2006. godine evropskom nagradom Enterprise Promotion Awards nagrađuje se doprinos u promovisanju preduzetništva i malih preduzeća na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Od pokretanja ovog takmičenja, prijavljeno je preko 2800 projekata i podržano je osnivanje više od 10.000 novih firmi.

Ministarstvo privrede je, kao nacionalni koordinator takmičenja European Enterprise Promotion Awards, u skladu sa kriterijumima koje propisuje Evropska komisija,  izabralo nacionalne pobednike koji će predstavljati našu zemlju na finalnom takmičenju u Bratislavi. Pored SEE ICT-a, nagradu za investiranje u preduzetničke sposobnosti dobio je Grad Novi Sad, sa projektom pružanja podrške razvoju pčelarstva.