Pandemijska godina bila je profitabilna za IT tržište, međutim, usled ograničenih mogućnosti putovanja, kao i kašnjenja prilikom obrađivanja studentskih viza, američki fakulteti i univerziteti beleže značajan pad upisa na postdiplomske studije iz oblasti računarstva i informatike ove godine. Ovo znači privremeno, ali značajno smanjenje očekivanih IT stručnjaka ove godine, što bi moglo da ograniči zapošljavanje i inovacije u IT industriji tokom naredne dve do tri godine, navodi istraživanje časopisa Communications of the ACM.

2019. godine je procenjeno da je u Americi radilo oko milion i po programera sa prosečnom platom od oko 107 hiljada dolara godišnje. Očekuje se da će tokom narednih deset godina američko tržište rada dodati 316.000 radnih mesta u IT industriji, što je stopa rasta od 22 odsto, ili u proseku oko 31.000 novih radnih mesta svake godine. 

Sa druge strane, poslovi za manje kvalifikovane programere smanjiće se za 9 odsto na manje od 193.800 radnih mesta do 2029. godine, što pokazuje okretanje američkog tržišta rada ka visokokvalifikovanijim IT poslovima koji uključuju inženjersku praksu dizajniranja softvera, konstrukcije i održavanja softvera. Manjak programera izazvan pandemijom smanjiće ovaj rast za 38 odsto, čime će hiljade radnih mesta ostati nepopunjeno.

Istraživanje sprovedeno još 2009. godine među irskim kompanijama, pokazalo je da kada dođe do nestašice programera, dolazi do negativnog uticaja kako na produktivnost, tako i na inovacije. Nedostatak kvalifikovane radne snage umanjuje performanse na nivou firme, a neke pozicije koje zahtevaju više iskustva i bolje kvalifikacije se 40 odsto teže popunjavaju u poređenju sa početničkim poslovima. Ovaj gubitak produktivnosti pojačava se kada kompanija ima veliki udeo novih diplomaca i neiskusnih radnika ili kada kompanija ima značajna ulaganja u istraživanje i razvoj.

Kako kompanije mogu poboljšati zapošljavanje i zadržati kvalifikovanu radnu snagu?

Kako navodi CACM, kompanije mogu preduzeti dva strateška poteza za privlačenje i zadržavanje visokokvalifikovanih zaposlenih: uspostaviti dvostruki karijerni put za menadžersko i tehničko osoblje i investirati u obrazovanje i obuku zaposlenih.

Ističući karijerne puteve koji podstiču razvoj veština, kompanije mogu zadržati zaposlene koji pokazuju potencijal u vidu intelektualnih sposobnosti ili preduzetničkih mogućnosti. Štaviše, pružanje korporativne podrške za obrazovanje o softverskom inženjerstvu može da podstakne inovacije. Ovi potezi mogu pomoći kompanijama da smanje efekte koje je uzrokovala pandemija dok se radna snaga u IT sektoru ne obnovi dovoljno da bi zadovoljila rastuću potražnju.

CACM navodi da je jasno da će ove godine doći do nestašice visokokvalifikovanih programera. Startit Dnevnik je već pisao o tome da i srpskoj privredi najviše nedostaju IT kadrovi, posebno analitičari podataka i sličnih zanimanja. Ostaje da se vidi koje će kreativne načine kompanije pronalaziti da privuku i zadrže radnu snagu, koja će im u narednom periodu, po svemu sudeći, biti preko potrebna.