Zašto se deo akcionara Facebook-a buni protiv Zakerberga i da li je pobuna uzaludna?

Zakerberga želi da smeni 68% deoničara koji su nezadovoljni načinom na koji Facebook posluje poslednjih nekoliko godina.  

Marija Milutinović - 5. Jun, 2019.

U ponedeljak je Facebook objavio izveštaj sa  rezultatima glasanja investitora ove kompanije o nizu predloga na godišnjem sastanku deoničara, a rezultati glasanja najavljuju izvesne nemire među nezavisnim ulagačima.

Prema rezultatima Open Mic-a, organizacije koja sarađuje sa deoničarima u cilju unapređenja korporativnog upravljanja u najvećim američkim kompanijama, deoničari su u velikoj meri podržali dva predloga koji utiču na slabljenje moći Marka Zakerberga.

Oko 68% investitora, onih koji nisu deo uprave ili odbora, žele da smene Zakerberga sa vodeće pozicije u Facebook-u i na to mesto dovedu novu osobu. Ovo je značajan porastu od 17% u odnosu na prošlu godinu kada je malo više od polovine deoničara glasalo za ovaj predlog.

Razlozi zbog kojih su deoničari ljuti na Marka je neslaganje sa načinom na koji se on borio sa nizom afera koje su zadesile Facebook proteklih nekoliko godina, pa se nadaju da će nezavisni predsednik koji bude zamenio Zakerberga učiniti da i on, a i njegova kompanija budu odgovorniji.

Ono što je akcionarima takođe zasmetalo je i pad cene deonica Facebook-a nakon skandala u vezi sa Cambridge Analytica. Cena se nije oporavila još od 25.jula prošle godine kada je dostigla do tada najveću vrednost od 217,50 dolara. Akcije su u ponedeljak ponovo pale za 7,5% i sada iznose oko 164 dolara.

Drugi napad na količinu moći koju vlasnik ovog giganta poseduje je i predlog da se ukine dvostruka struktura deonica Facebook-a za koju je glasalo 83,2% akcionara. Trenutno deoničari klase A imaju jedan glas po deonci, dok deoničari klase B imaju 10 glasova po akciji. Zaduženi za kontrolu akcija deoničara B klase su uprava i direktori kompanije.

Ono što Zakerberga još uvek drži na čelnoj poziciji ove kompanije je činjenica da on poseduje više od 75% akcija B klase, što mu omogućava da u svojim rukama poseduje oko 60% glasačke moći u Facebook-u. On i kolege koje su još uvek na njegovoj strani odbacili su predlog o nezavisnom predsedniku uprkos želji nezavisnih deoničara. Ovo je veliki adut osnivača i pokazatelj da iako se nekada čini da on gubi moć, zapravo drži sve konce u svojim rukama.

Michael Conor, CEO Open Mic-a je rekao da ovakvi rezultati šalju jasnu poruku Zakerbergu i menadžmentu Facebook-a da moraju da saslušaju deoničare i da arogancija nikada nije bolja opcija od dobrog koorporativnog upravljanja.

Iako se čini da je Mark preglasavanjem bar na neko vreme smirio situaciju u kompaniji, njegovi deoničari ne miruju, a u prilog tome ide i odluka deoničara Scott-a Stringera koji kontroliše oko 750 miliona dolara u Facebook-u koji je zatražio spoljnu istragu o upravljačkoj strukturi kompanije u čemu su ga podržali i nezavisni deoničari o čemu je nedavno pisao i Business Insider.