Zašto programer ne bi radio više poslova u isto vreme? I zašto je nama poslodavcima to odbojno?

Jeste čuli za ovu priču?

Vukašin Stojkov
10/02/2024

U svojoj karijeri sam u ulozi zaposlenog na puno radno vreme bio veoma kratko, manje od 6 meseci sve skupa, i to odavno. Dosta više vremena sam bio frilenser, pa onda poslodavac, tako da mi je razmišljanje natempirano na taj ugao, gazde što bi se reklo.

Tako da kada čujem da neko tajno radi više poslova u isto vreme, protivno eksplicitnom ili implicitnom dogovoru sa svojim poslodavcem, moja reakcija je (blago) negativna. Reakcije nekih od drugara poslodavaca su pak jako negativne. To je varanje, prave me budalom, krše ugovor… Ništa od čega nije netačno.

Istovremeno, drugari koji su sa druge strane jednačine imaju stav gde kažu niko ne može ili neće da me plati onoliko koliko ja vredim na samo jednom poslu. Drugar trenutno radi tri posla i biva plaćen 13k€, što ne bi mogao da dobije na samo jednom poslu. Ja sam srećan zbog tog drugara jer ga volim, nadam se samo da ne ugrožava svoje zdravlje itd.

Poslodavac ne mora biti bog empatije da bi zaključio da je veoma ljudski želeti da maksimizuješ svoju kompenzaciju. Ljudi žele da uživaju u svom životu, da obezbeđuju porodicu, a to zahteva pare.

Ako zaposleni pruža vrednost za koju je je kompenzovan skladno dogovoru, da li bi uopšte trebalo poslodavce da briga da li rade nešto sa strane?

Racionalno možda ne, ali ipak bar malo da. Osećaj jeste blizu toga da te neko kao vara.

Hej, poslodavac će reći, ja sam možda dogovorio sa tobom 8h radnog vremena, ali podrazumevam da se ostatak vremena odmaraš za to da možeš da budeš performantan na poslu! Ili ako si već tako energičan što mi ne kažeš pa da preinačimo dogovor!

A zaposleni uzvratiti sa e sine, pa ti me plaćaš za mojih X sati i aj ne budi bezobrazan da razmišljaš o tome šta ja radim u ostatku svog vremena, a ako već hoćeš da ti pružam više dođi ponudi povišicu pa da pričamo o tome!

Itd, kapirate.

Razlog što mi je ovo interesantno je zato što mi je, kao i mnogima, sve ovo dosta novo je li, delom zato što do sada čujem da se o ovome priča samo po anonimnim forumima i u grupnim četovima, i definitivno jer još nisam našao pravi odgovor oko ovoga sam sebi.

Deo odgovora bi izvesno bili novi principi i prakse za daljinski rad, deo neki novi jezik i kultura koji će nam omogućiti da o ovome razmišljamo i dogovaramo ga konstruktivno.

Ako imate važa razmišljanja i rešenja za to da na kraju budemo svi srećni, jer ono, što da ne bismo bili, sa ovom novom normalom, recite nam u komentarima šer klik sabskrajb…

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

subota, 10. Februar, 2024.

IT Industrija

🔥 Najčitanije