Da je Rio Tinto opredelio 2,4 milijarde dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijuma u blizini Loznice, piše i Bloomberg. Jadar se navodi kao jedan od najvećih projekata iskopavanja litijuma i pokazatelj da tradicionalne rudarske kompanije ulažu u metale od kojih će imati koristi tokom tranzicije na zelenu energiju. 

Međutim, još je upitno da li će samo iskopavanje i prerada biti dovoljno zeleni. Javnost još nije videla studiju izvodljivosti, kao ni studiju o uticaju na životnu sredinu, a kako u samoj kompaniji kažu, potrebno je da dobiju sva relevantna odobrenja, dozvole i licence, kao i da nastave saradnju s lokalnom zajednicom. 

„Ovo je važna prekretnica za projekat i snažna potvrda opredeljenju Rio Tinta da podrži Srbiju kao vodećeg dobavljača litijuma, imajući u vidu obim i visoki kvalitet sastava ležišta Jadar”, navodi kompanija u svom saopštenju. 

Procena kompanije Rio Tinto je da će je realizacija projekta Jadar pozicionirati kao najvećeg proizvođača litijuma u Evropi za najmanje 15 narednih godina. Osim toga, planirano je da Jadar proizvodi borate koji se koriste u razvoju opreme za obnovljive izvore energije kao što su solarni paneli i vetroturbine, piše Beta

Dok investitor i državni vrh u rudniku vide ekonomski prosperitet, građani i stručnjaci brinu zbog ekološke katastrofe. Odbornici u Skupštini grada Loznice nameravaju da u četvrtak „usvoje protivustavni prostorni plan grada Loznice kojim će prvi put formalno uvesti rudnik litijuma u jedan zvanični dokument”, navode organizacije Otvorena građanska platforma „Akcija” i Grupa građana „Smelo”, koje su najavile protest uoči sednice.

Kako je Startit Dnevnik pisao, na prostornom planu Srbije je ucrtano 10 lokacija za ovakve rudnike, a istraživali smo i koliko će projekat zaista doprineti srpskoj ekonomiji. Zato je upitno, zašto je Rio Tinto već opredelio sredstva, ako nisu završene studije i pribavljene dozvole? Da li je u pitanju blagovremeno poslovno planiranje, skriveni cilj ili nešto treće?