Imaš dakle super poslovnu ideju za sjajan proizvod ili uslugu, i želiš da oko nje izgradiš svoj startap? Imati ideju je odličan početak, ali ćeš morati da izgradiš i IT rešenje/servis kako biste pokrenuo posao od nule, bilo da je u pitanju sajt, softversko rešenje, društvena mreža ili mobilna aplikacija.

Koji programski jezik izabrati za pravljenje proizvoda, a da pokretanje startapa bude budžetski razumno, je uvek bitno pitanje.

Istina je, sjajan proizvod možete napisati u bilo kom jeziku ako znate šta radite. Kada korisnici gledaju odličan proizvod, oni stvarno ne znaju koji jezik je korišćen da se napravi, niti koliko koda ga pokreće, niti ih je briga.

Ali kada se radi o vremenu i budžetu, postoje jedinstvene situacije kao što su pokretanje startapa od nule, gde odabir jezika može da napravi razliku između uspeha i neuspeha.

Jedinstvenost startapa

Kako su to startapi drugačiji od drugih projekata? Startapi na početku svog putovanja su uglavnom švorc. Obično rade sa budžetima od 15 do 20 hiljada dolara, a u svetu ITa to i nije baš realistično sem ukoliko ne izaberete Python.

Druga karakteristika koja izdvaja startape je to što nemaju mnogo vremena da ubede partnere i investitore u potencijal svog projekta. Treće, moraju da učine da proizvod odmah radi kako bi preživeli i zaradili svoje prve novce. I, kao što ćete shvatiti uskoro, startapi su skoro uvek kompleksni poduhvati, što dodaje ulje na vatru.

Primer iz stvarnog života

OpenERP, open-source enterprajz softver za planiranje je napisan u Pythonu. Jednostavnost jezika je omogućila smanjenje troškova i to da proizvod bude privlačan malim i srednjim firmama.

Moduli su razvijani kroz editovanje Python fajlova, koji ih čine jednostavnijim, fleksibilnijim i bržim ne samo za razvoj, već i za upotrebu.

Zbog Pythonove sažete prirode, veličina za preuzimanje OpenERP distribuirane arhive je samo 6MB. Kao što vidite, stvoren je neodoljiv proizvod koji je ubrzo postao popularan kod velikog broja korisnika.

Kompleksni projekti

Tipični startapi poput društvenih mreža ili projekata za strimovanje medija skoro uvek su zasnovani na webu, a web pokreće big data, bilo da je strimovanje horor filmova ili društvene mreže za šaptače psima.

Python je jezik kojim možete da koristite za kompleksne stvari. Idealan je i za web rešenja. Integrisanje te dve stvari bi uglavnom zahtevalo dosta napora, ali jednostavnost Pythonove filozofije pomaže da se ovaj problem prenebregne.

Ovaj jezik pobeđuje i kada je u pitanju skalabilnost. Za startape, važno je da uhvate talas uspeha kada krene i ako možeš da učiniš da vaš biznis raste po želji, imaš u rukama dobru stvar za godine pred vama.

Provera koncepta i funkcionalni prototipi

Python pruža spremna rešenja za velike projekte. Ponekad je lakše pisati nešto u Pythonu i onda ga ponovo pisati u drugom jeziku ako je to neophodno. Ovo daje startapima najvredniji poklon koji im je potreban — vreme.

Često napori da startap profunkcioniše deluju kao da ste zaglavljeni u limbu — krećete se ka vrlo dobrom mestu, ali još niste stigli. Stoga, što pre startap dođe do kraja duge, to bolje.

Python je jezik idealan za pisanje prototipa. Ne zahteva mnogo vremena i funkcionalni prototip je već tu, dok drugi jezici mogu da oduzmu previše vremena za isti rezultat.

Kroz prototip je jednostavno utvrditi da li ideja radi ili ne i možeš uštedeti dosta problema startapu nadalje.

Primer iz stvarnog života

Dropbox, čuvena usluga za pohranjivanje fajlova onlajn, je pokrenuo Dru Hjuston zato što je stalno zaboravljao svoj USB stik kao student. Započeo je projekat iz sopstvene potrebe, ali kako je bio veoma dobar, počeli su i drugi da ga koriste.

Dropbox je napisan u Pythonu, tako da je prototip kreiran odmah i ubrzo je obezbeđeno i finansiranje. U oktobru 2011. Dropbox je imao 50 miliona registrovanih korisnika. U novembru 2012., prešli su 100 miliona.

Lak kod, mali tim

Python je lagan jezik koji dozvoljava programerima da “zatvorenih očiju” napišu prototip za proveru koncepta. Ne morate da okupljate veliki tim dizajnera i developera da biste imali solidan proizvod. Ovo omogućava startapima da probaju različite ideje i vide kako performiraju.

Funkcionalni prototip je nešto što im može dati veliku dozu samopouzdanja i strast da nastave napred bez obzira na umor.

Primer iz stvarnog života

Ponekad veliki projekti počnu kada ljudi izgube iluzije u ono kako su ranije radili stvari. Poput Adiana Holovatija i Simona Vilsona kojima je bilo dosta korišćenja PHPa za izgradnju velikih sajtova i postali su strastveni prema Pythonu kroz knjigu Marka Pilgrima, Dive into Python`.

Ali, Pythonovi alati za web development ih takođe nisu zadovoljili, pa su kreirali sopstvene, koji su kasnije postali osnove Djanga, poznatog besplatnog open-source web app frejmvorka koji je jednostavan za korišćenje i zgodan za developere.

Lakše investicije

Kada imate sistem koji radi, sve što treba je da popravite bagove kasnije i dobijete investiciju brzo. Startapi nisu ništa bez investitora i njihovih donacija, tako da je veoma važno da im pokažete šta je zapravo vaš proizvod. Bez obzira na to koliko je velika prilika za vaš proizvod ili koliki buzz napravite, ako nemate investitore uz sebe, projekat će ostati gde jeste.

80% svih prototipa koji proveraju koncept koristi se samo da bi se ubedili investitori i nisu korišćeni za dalji razvoj biznisa. Tako da – što manje potrošite vremena i novca da tu stignete, to bolje.

Primer iz stvarnog života

Drugi, veoma drugačiji, ali i sjani proizvodi napisani u Pythonu su BitTorrent – peer-to-peer softver za deljenje fajlova; Cocos2d — open-source frejmvork za 2D igre; Reddit — sajt za društvene novosti i zabavu; MyPaint — besplatan open-source raster editor za digitalne slikare; MoinMoin — wiki softver za kreiranje javnih wikija (koriste ga između ostalog i Ubuntu i Apache); Mercurial — kros-platforma za developere i mnogi drugi.

Više možete pronaći i u ovom pregledu prezentacijeDžesike Mekelar “Python in the enterprise”.

Brže do prvog novca

money

Sa startapima morate da dođete do tržišta i počnete da pravite novac brzo, inače će projekat propasti. Zbog toga što je Python veoma brz, vraćanje uloženog je brže ako razvijate i podržavate svoj startap u Pythonu. Profit će biti i veći zbog nižih početnih troškova.

Dobar tim za podršku

Python je su napravili i vode ga entuzijasti. Dobra podrška dozvoljava proizvodu da bude stabilnog visokog kvaliteta, a znate koliko štetna i mala greška ili pad sistema mogu biti. Ako izaberete podršku Pythona, uživaćete u brzim odgovorima, rešavanju tehničkih problema, otvorenom umu i strastvenim profesionalcima koji su najveći fanovi njihovog proizvoda.

Jednom mi je bila potreban konsultacija za PythonWin. Pisao sam Marku Hammondu, autoru PythonWin add-ona, bez mnogo nade da ću dobiti odgovor. Na moje iznenađenje, Marku je bilo potrebno svega par sati da odgovori, a njegovi komentari omogućili su mi da shvatim povezanost C++ i Pythona uz pomoć COMa. To se zove demokratija!

Zašto Python za startape?

Startap je vrsta poduhvata koji mora da se kuje do je vruć, jer je konkurencija jaka i vaša prilika za uspeh neće postojati zauvek. Python omogućava kreiranje fukcionalnog kompleksnog proizvoda za 1 ili 2 meseca sa timom od 1 ili 2 osobe.

Potrošite 15-20k i dobijete potvrdu koncepta ili čak i funkcionalni prototip koji možete da pokažete investitorima kako biste dobili finansijska sredstva koja su vam neophodna.

Sada možete da počnete da pravite novac i izgradite reputaciju svog biznisa uz odličnu podršku. Učenje iz uspeha drugih startapa koji su sada globalni može da vam pomogne da pronađete najbolje rešenje za svoj proizvod.

Ovaj tekst prenosimo sa portala Opensource.com uz ljubaznu dozvolu autora Vadima Narejka